Avto
144487 ogledov

Od nedelje velika sprememba v prometu, kazni do 500 evrov

Covid-19, koronavirus, policija Epa
Od nedelje naprej v prometu veljajo nova pravila.

V nedeljo se na cestah uradno začenja zimska sezona, med katero morajo biti vozila tudi primerno opremljena. Sezona po zakonu traja do 15. marca, v tem času bo vzpostavljena tudi zimska služba. V primeru, da bi bil ogrožen normalen potek prometa, lahko zimska služba delovanje podaljša. Zimsko opremo mora voznik uporabljati tudi zunaj uradne zimske sezone, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Gume pnevmatike | Avtor: Epa Epa

Guma ADAC test Avto S širšo gumo boste v eni situaciji izrazito na slabšem

Od 40 do 500 evrov kazni

Če za to ne boste poskrbeli, vas lahko policisti kaznujejo z globo v višini 40 evrov, če voznik motornega ali priklopnega vozila nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ne upošteva prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig. 200 evrov bo kazen v primeru, da ne boste očistili snega z motornega ali priklopnega vozila v skladu s predpisi. 300 evrov, če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste in z globo 500 evrov in 5 kazenskih točk, če boste ravnali v nasprotju s predpisi in bo zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil. 

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer | Avtor: Profimedia Profimedia

Nenavaden zaključek Avto Nenavaden zaključek primerjave premijske, kitajske in obnovljene pnevmatike

Kaj je zimska oprema?

V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih, voznik pa lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, vendar le, če ima v avtomobilu shranjene ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike (označene so z M+S, M.S ali M&S) najmanj tri milimetre profila.

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na AMZS opozarjajo, da imajo vozniki v mislih ne le datuma, pač pa, da vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, je izpostavil inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

Brisalci | Avtor: Profimedias Profimedias

Gume pnevmatike 3 testi Avto Najboljše zimske gume za sezono 2020/2021

Avto prilagodite zimskim pogojem že danes

"Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev. Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan," so inštruktorja v sporočilu za javnost povzeli na zvezi.

mraz zima avto led | Avtor: Profimedia Profimedia

Motrio pnevmatike Avto Dejstva o pnevmatikah, ki jih večina ne pozna

V luči omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so na AMZS spomnili, da je prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno. "Na področju prometa, torej pri izvajanju storitev registracij vozil, vključno z zavarovalnimi storitvami in tehničnimi pregledi, ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa, AMZS nemoteno nudi vse storitve, pri čemer izvaja vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa," so zagotovili na zvezi.
 

Komentarjev 8
  • jakec1575 22:43 16.november 2020.

    vozit letne gume pozimi je samomorilsko.

  • milan41 11:15 15.november 2020.

    Mene zanima , če ne peljem izven označbe kraja svojega mesta ali kraja ali moram imeti tudi zimske gume ?

  • Avatar praufo
    praufo 19:26 14.november 2020.

    proračun prazen, kje je lažje kot državljane oskubit ... stari recept ... banda na kubik