Avto > Iz druge roke
34767 ogledov

Strokovnjaki vse voznike opozarjajo na novo dizelsko gorivo

TDI dizel Profimedias
Bencinski servisi v Nemčiji bodo lahko v prihodnje ponujali dve novi vrsti goriva. Strokovnjaki voznike opozarjajo, naj preverijo primernost točenja novega goriva v njihove avtomobile.

Vozniki v Nemčiji bodo verjetno že naslednje leto lahko točili dizelsko gorivo, ki bo 100-odstotno izdelano iz rabljenega jedilnega olja, poročajo različni nemški mediji. Izdelke iz odpadnih surovin, kot je izrabljeno jedilno olje, bi že lahko mešali z navadnim dizlom, na podlagi spremenjene uredbe ministrstva pa jih bodo po novem lahko ponudili v 100-odstotni koncentraciji.

Tako imenovano parafinsko dizelsko gorivo (XTL) je odobreno kot čisto gorivo, je prejšnji teden sporočilo nemško zvezno ministrstvo za okolje. Parafinska goriva se med drugim proizvajajo iz odpadnih materialov in rastlinskih olj ter se pridobivajo s hidrogenacijo.
"Zaradi preprečevanja škode na vozilih ob neustreznem točenju goriva nova uredba zavezuje upravljavce bencinskih servisov k zagotavljanju standardiziranih informacij potrošnikom," pravijo na ministrstvu. Nemčija obenem v okviru ukrepov za zaščito podnebja načrtuje ukinitev sedanjega sistema subvencioniranja parafinskega dizla, proizvedenega iz fosilnih virov.

Biodizel | Avtor: EPA EPA

Nemški avtomobilski klub ADAC opozarja voznike avtomobilov z dizelskimi motorji, naj pred točenjem novega goriva pri proizvajalcu preverijo, ali njihovo vozilo podpira to vrsto goriva. Posamezni modeli so že označeni s kratico XTL na pokrovu rezervoarja ali pa je podatek v uporabniškem priročniku. Na primer, BMW je že odobril vse dizelske modele, vključno s starejšimi, za pogon na parafinska goriva, in sicer v skladu s standardom EN 15940. Da bi odpravili morebitno negotovost med vozniki v ADAC upajo, da bodo temu sledili tudi drugi proizvajalci in prav tako hitro izdali ustrezna dovoljenja za svoje modele vozil.

Poleg tega bodo morali v prihodnje na bencinskih servisih jasno označiti goriva XTL. Vsi vozniki vozil, ki nimajo dokazila o združljivosti z XTL, naj točijo le konvencionalno dizelsko gorivo, opozarjajo pri največjem nemškem avtomobilskem klubu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • dare326 15:45 07.december 2023.

    Fosilna goriva ne obstajajo. V nafti niso nikoli odkrili fosilnih ostankov iz katerih naj bi bila nafta.

  • Lotus 23:18 01.december 2023.

    Končano, ta svet je res šou u k...c

  • Avatar Garancija
    Garancija 15:07 01.december 2023.

    Novejši dizli so malenkost bolj čisti kot bencinarji,tako da ne vem zakaj delajo spet paniko nad dizli,ga imam sam in je preverjeno na tehničnem pregledu