Avto > Iz druge roke
3287 ogledov

To so najbolj dolgoživa imena avtomobilskega sveta

Chevrolet suburban
1/24
Profimedias
Avtomobilska industrija je bogata z modeli, ki imajo dolgo in zanimivo zgodovino, vendar se nam danes, ko se imena avtomobilov iz tržnih razlogov lahko spremenijo že po nekaj letih, zdi neverjetno, da nekatera imena kljub temu vztrajajo že več desetletij.

Bi si lahko mislili, da je najstarejši model z imenom, ki se najdlje uporablja brez prekinitve, nastal že davnega leta 1935. Tistega leta je  namreč v ZDA General Motors prvič predstavil chevrolet suburban, ki ga pod istim imenom izdelujejo še danes, torej 86 let pozneje.

SVAMZ, starodobniki, zastava 750, fičko, slovenska veteranska avtomoto zveza Avto Avtomobilske ikone, ki vam ne izpraznijo bančnega računa

chevrolet suburban | Avtor: GM GM

Dobro desetletje pozneje je prvič nastal naslednji model z najdaljšo neprekinjeno rabo imena, Fordov poltovornjak serije F, ki je na trgu prisoten od leta 1947. Znana sta še dva avtomobila, ki sta na trgu z enakim imenom že več kot sedemdeset let.

Pontiac GTO Avto Avtomobili, ki vam lahko prinesejo dobiček

Prvi je Volkswagnov drugi najstarejši model, tip 2 oziroma transporter, kakor se je začel uradno imenovati takoj po predstavitvi leta 1950 in se tako imenuje tudi v sedanji šesti generaciji. Le dobro leto za transporterjem je japonska Toyota prvi predstavila kleni terenec land cruiser, ki prav tako še vedno ponosno nosi svoje izvirno ime.

ford F-series, ford F-serija | Avtor: Ford Ford

Dolg seznam

A to so le najstarejši avtomobili, ki  še vedno nosijo enako ime. Takšnih, ki že zelo dolgo časa nosijo enako častitljivo ime, jih je namreč še veliko več. Le malo manj kot sedem desetletij, natanko oseminšestdeset let, je namreč na trgu chevrolet corvette ki jo je GM prvič predstavil leta 1953, eno leto manj svoje ime nosi mercedes razreda S, še leto mlajša pa je toyota crown.

Alfa Romeo 155 - letnik 1992 Danes že posebni Avto Če imate enega od teh avtomobilov, ste v posebni skupini

Nissan že 64 let pod istim imenom prodaja svoj skyline, 63 let pa bo letos dopolnil mini, ki danes nastopa kot sodobna verzija, ki jo izdeluje BMW.  Športnik iz Stuttgarta porsche 911 bo letos star 58 let, ameriška legenda ford mustang pa enako ime uporablja 57 let. Natanko 55 let sta na trgu neprekinjeno toyota corolla in chevrolet camaro, pred 53 leti je na ceste prvič zapeljal jaguar XJ, 51 let pa poznamo terenca suzuki jimny in range rover.

Volkswagen transporter T4 | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Zanimiv je tudi seznam nekaj modelov, ki še niso doživeli »abrahama«. Volkswagen tako pod enakimi imeni že več desetletij izdeluje kar tri modele. Pred 48 leti je namreč na ceste prvič zapeljal volkswagen passat, temu je leto pozneje sledil volkswagen golf, obema pa še leto pozneje volkswagen polo. 49  let se enako imenuje tudi honda civic, štiri leta od nje je mlajša honda accord, že 41 let pa je v avtomobilskem svetu znana tudi večna mladenka fiat panda.

tatra 87 Avto Ubijalka nacistov je stara 85 let

Seznam ne bi bil popolne brez ford fieste, ki je na trgu z enakim imenom od leta 1976, ali pa BMW-jeve serije 3, ki jo pod tem imenom poznamo od leta 1975. Leta 1979 pa je na ceste prvič zapeljal tudi kleni terenec mercedes razreda G.

fiat panda | Avtor: Fiat Fiat

Sodobni starodobnik

Omeniti pa velja tudi model, ki se 44 let ne ponaša le z enakim imenom, ampak je 44 let z manjšimi izboljšavami ostal praktično enak avtomobil in naj bi šele zdaj dobil naslednika. Verjetno ne bo nihče presenečen, če omenimo, da gre za klenega ruskega terenca lado nivo.

renault 4, katrca Lepotica Avto Lepotica je stara že šestdeset let

Nekaterih avtomobilov pa na seznam ne moremo uvrstiti, čeprav se zdi, da je njihova zgodovina že zelo dolga. Takšen je denimo land rover defender, saj so ga kljub dolgi zgodovini s tem imenoma začeli imenovati šele leta 1983, prav tako pa tudi ne jeep wrangler, ki sicer izhaja iz jeepa willysa oziroma civilnega jeepa CJ iz leta 1944, a se wrangler imenuje šele od leta 1986.

Lada niva | Avtor: Letališče Portorož Letališče Portorož

Prav tako pa si uvrstitve na seznam ne zasluži legendarni volkswagen hrošč, ki  bi lahko bil (ob upoštevanju novega beetla, tako kot pri miniju) med najstarejšimi avtomobili na seznamu, a ga je Volkswagen leta 2019 žal nehal izdelovati.

Avto Slovenski dijaki so izdelali leseno repliko legendarne katrce
Komentarjev 1
  • Margaret_Peters 13:08 21.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎