Avto > Iz druge roke
10092 ogledov

Vam bodo povrnili stroške popravila avtomobila, ki je podvržen vpoklicu?

Servisna delavnica Gregor Prebil
Vsaj od škandala v zvezi z emisijami Volkswagnovih avtomobilov, od katerega je preteklo že pet čet, je znano, da so bila izplačila odškodnin lastnikom vozil v ZDA znatno večja kot v Evropi. Bi se to lahko spremenilo?

Ameriški kupci namreč niso v boljšem položaju od evropskih le v velikih sporih, kakršen je bil dizelski škandal, ampak so do več ugodnosti upravičeni tudi v primeru manjših vpoklicev. Marsikdo je namreč že plačal drago popravilo, ki je bilo pozneje vključeno v brezplačni vpoklic.

Preventivni pregled vozila pred zimo. Avto Kaj storiti, če vpokličejo vaše vozilo v delavnico?

V ZDA so proizvajalci avtomobilov v takšnem primeru dolžni vsaj preveriti, če je prizadeta stranka upravičena do naknadnega povračil stroškov v zvezi s popravilom. To namreč določa zvezna ureditev s pusto oznako 49 CFR 577.11., ki navaja tudi, da mora proizvajalec obvestilu o vpoklicu določenega avtomobila priložiti tudi obrazec, s kateri m lahko lastnik avtomobila uveljavlja nadomestitev stroškov. Popravila morajo seveda biti povezana z napako, ki je sprožila vpoklic. Evropski kupci so v takšnih primerih še vedno odvisni od dobre volje proizvajalca.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

Berite drobni tisk!

Vendar pa bi nova ureditev evropske komisije, ki je stopila v veljavo 1. septembra zadeve lahko spremenila, saj, kot to pojasnjujejo v komisiji, kupci po novem ne bi smeli nositi stroškov popravila, tudi če je bilo na račun imenika avtomobila opravljeno pred sprejetjem ukrepa za odpravo napake.

A kot pravijo pravni strokovnjaki je treba brati tudi drobni tisk. Uredba namreč velja predvsem za vpoklice, ki so opravljeni na zahtevo ustanov Evropske unije. Uredba je namreč izpustila prostovoljne vpoklice, ki jih proizvajalci opravljajo skoraj na dnevni ravni. Vprašanje je tudi, kako pogosto bodo evropske oblasti tudi dejansko razpisale obvezne vpoklice, za katere so pooblastile celo skupni raziskovalni center (Joint Research Centre – JRC).

Prometno dovoljenje Avto Na tehničnem bomo za podaljšanje kmalu potrebovali novo dokazilo

V vpoklice se lahko vmešajo tudi oblasti posameznih držav, ki so pogosto nagnjene k varovanju interesov avtomobilske industrije, ki se predvsem v obdobju koronske krize sooča s precejšnjimi težavami.

Evropski kupci torej, kljub določenim spremembam na bolje, še vedno ostajajo na slabšem položaju, kot kupci na drugi strani Atlantika in so razen v primeru razmeroma redkih obveznih vpoklicev žal bolj ali manj še vedno odvisni od dobre volje posameznega proizvajalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.