Avto > Iz druge roke
10806 ogledov

Zanesljivost novih avtomobilov: Presenetljivi veliki poraženec

Okvara avtomobila Shutterstock
V raziskavi namenjeni ameriškemu trgu so pri vplivnem podjetju J.D. Power ugotavljali število napak ameriških lastnikov novih avtomobilov na 100 vozil. Rezultati so presenetljivi.

Predstavljajte si, da kupite novo vozilo in ga morate čez nekaj dni servisirati. J.D. Power se že leta ukvarja s tem vprašanjem na ameriškem trgu in izvaja študijo o kakovosti novih vozil.

Popravilo turbine Delate to napako? Avto Vozniki s svojo vožnjo pogosto sami krivi za okvare turba

Kakovost je ena najpomembnejših lastnosti avtomobilov. Navsezadnje niso poceni, zato bi morala biti kakovost in nepokvarljivost med prioritetami avtomobilskih proizvajalcev. Raziskava, ki je bila narejena za ameriški avtomobilski trg, obravnava težave, ki jih imajo lastniki z avtomobili v prvih 90 dneh od nakupa ali prevzema vozila. Strokovnjaki podjetja J.D. Power so po telefonu stopili v stik z lastniki vozil in letos razširili število vprašanj. Spremljajo vse od kakovosti, zanesljivosti, vozniških izkušenj in servisiranja. Lastnikom vozil je bilo postavljenih skupno 223 vprašanj, v zadnji raziskavi pa je bilo anketiranih 87.282 oseb.

mehanik | Avtor: Pixabay Pixabay

Tesline težave s kakovostjo

Tokratna raziskava je še posebej zanimiva, saj je prvič na lestvici tudi znamka Tesla, ki pa je v raziskavi končala klavrno, daleč na zadnjem mestu. Tako kot vsako leto so pri merilih kakovosti vozil avtomobilskih znamk na ameriškem trgu upoštevali število težav na 100 vozil (PP100). Nižja ocena odraža manj težav in s tem višjo kakovost. Pri Tesli, ki je zasedla neslavno, zadnje mesto, je bil PP100 250, kar pomeni 250 težav na 100 vozil. Večina anketiraih lastnikov vozil znamke Tesla vozi njihov najmanjši model 3.

MINI 1,6 turbo Avto Najpogostejši znaki okvare turbopolnilnika

Težave pri Tesli so sicer v prvi vrsti kozmetične, kot so težave z barvo, slabo pritrjene ploščice na karoserijo, škripanje in ropotanje. Doug Betts, predsednik avtomobilske veje pri J.D. Power, je za CNBC povedal: "Gre za tovarniško kakovost.

Tesla logo | Avtor: Profimedia Profimedia

Težave pri električnih doseg

Pri električnih avtomobilih so pritožbe lastnikov večino povezane z dosegom, ki je manjši od pričakovanega. Betts je razložil tudi to, zakaj Teslinih avtomobilov do zdaj niso mogli oceniti: "Za razliko od drugih proizvajalcev nam Tesla ne dovoli pregledati težave na vozilih v 15 zveznih ameriških državah v ZDA. Kljub temu nam je uspelo zbrati dovolj velik vzorec napak pri lastnikih vozil v drugih 35 državah, na podlagi tega smo pa smo izračunali tudi Teslin rezultat."

Presenečenje tudi na vrhu

Veliko presenečenje se je zgodilo na vrhu najbolj zanesljivih novih avtomobilov, saj se je znamka, ki spada pod koncern Fiat Chrysler, Dodge, kot prva ameriška znamka v zgodovini študije uvrstila na 1. mesto. Pri J.D. Power so našteli 136 napak na 100 vozil, kar je identičen rezultat kot pri znamki Kia. Po kakovosti sledijo Chevrolet, Raam in Hyundaijeva premijska znamka Genesis, ki je že četrto leto zapored najvišje uvrščena premijska znamka v ameriški raziskavi.

Dodge viper SRT | Avtor: Dodge Dodge

Leon Cafnik SERVISER RAZKRIVA Avto Okvare tudi zaradi vožnje od vrat do vrat

Zanimivo je, da so na dnu lestvice premijske znamke. Pred zadnjo Teslo sta se uvrstila Land Rover in Audi. Na tovrstnih lestvicah so premijske znamke pogosto uvrščene nizko, kar gre pripisat večjemu številu naprednih sistemov, ki so bolj problematični in za katere stranke potrebujejo več časa, da osvojijo njihovo delovanje, za proizvajalce vozil pa je bistvenega pomena, da stranke pridobijo zaupanje v napredne tehnologije.

Tesla logo | Avtor: Profimedia Profimedia

Mehanik Najbolj pogoste okvare Avto 4 najbolj pogoste okvare na vašem avtu

Velike težave z multimedijo

Lastniki avtomobilov imajo sicer največ težav z informacijsko-zabavnimi sistemi, največ pritožb je bilo letos zaradi glasovnega upravljanja, sistemov Android Auto in Apple CarPlay, klicanja s funkcijo zaslona na dotik, navigacijo in Bluetooth povezavo – torej skoraj vse, kar je povezano z multimedijskimi napravami.

Spodaj si lahko ogledate lestvico zanesljivosti novih vozil glede na število napak, odkritih v raziskavi.

 | Avtor: JD Power JD Power

Komentarjev 4
  • stromar 12:02 26.junij 2020.

    Sanjate. Tesla je v kvaliteti že pred leti dohitela in prehitela dinozavre iz EU in Azije. Kakšne bedarije - niso zadovoljni z dosegom, kvaliteto izdelave. Je že kdo slišal za Teslo, ki je zaradi okvare obstala, servisov sploh nima več ...prikaži več predpisanih oz. sam obvesti voznika, ko so potrebni, online update, ni menjalnika, sklopke, jermenov, olja, pump, svečk, izpuha, dpf, katalizatorja, sond, polnilnikov, zavore za 500.000km, baterija in motor krepko preživita avto, vožnja in ostalo ni primerjave

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 11:50 26.junij 2020.

    Kdor pozna zadeve na servisnih straneh ve, da so vsi premijski Nemci od nekdaj, ne šele od dobe elektronike, najpogostejši obiskovalci servisov. Blizu ali enaki so jim Angleži in Volvo. V tem se do sedaj očitno ni nič spremenilo. In ...prikaži več da, gre za kvaliteto proizvodnje, stanje ki ga imaš, ko odšteješ marketinški imidž in dobiš nezadovoljne kupce. Zato vsi ti podatke skrivajo kot kača noge, še najbolj očitno prav Tesla.

  • AnGus 11:40 26.junij 2020.

    Spoštovani Žurnal24, v izvirnem članku beseda ZANESLJIVOST sploh ni uporabljena. Tema je ŠT. NAPAK in ZADOVOLJSTVO uporabnikov, kar pa niti približno ni isto kot zanesljivost.