Avto
18 ogledov

Izbiramo najbolj varnega in varčnega voznika

Vransko AMZS in toyota yaris Saša Despot
Po dveh sezonah izbora za najbolj varčnega voznika smo letos na Žurnalu pripravili novo tekmovanje. Na Žurnalovem in Toyotinem dnevu, ki bo 17. junija v AMZS centru varne vožnje na Vranskem, lahko na dveh ločenih tekmovanjih sodelujete za naziv najbolj varnega in varčnega voznika in se potegujete za bogate nagrade.

Veliko več kot le tekmovanje. Pravi namen celotne akcije je širjenje nasvetov in veščin, ki jih ne poznamo ali prevečkrat pozabljamo.

Primerjati obnašanje v prometu in avtomobile pred 20 ali več leti danes ni mogoče. Iz izkušenj ali pripovedovanja vemo, kako so v poletnih mesecih proti morju ječali natrpani fiči s tremi otroki na zadnji klopi in vsem potrebnim za dva tedna oddiha na strehi in med koleni.

Varnost? Takrat je bila daleč na začelju po pomembnosti. Poraba goriva? Še dlje. Ideal so bili veliki in glasni avtomobili gastarbajterjev. A časi so danes drugačni. Kako zelo, ponazori podatek, da smo še leta 1999 za takratno povprečno slovensko plačo lahko kupili 995 litrov bencina. Z današnjo, "evropsko", samo še 665 litrov oziroma kar tretjino manj. Seveda je v tem času industrija naredila velikanski skok naprej, poraba 3,5 litra v najsodobnejših avtomobilih ni več nikakršna znanstvena fantastika. Pred kratkim predstavljeni prvi avtomobil z zračno blazino za pešce je sposoben samodejno preprečevati nalete pri še večjih hitrostih kot doslej.

Ambasador. A Slovenci za najnovejšimi trendi zaostajamo osem let, kolikor je v povprečju star naš vozni park. Za večino so torej vozila, ki aktivno pomagajo pri preprečevanju nesreč, obenem pa za 65 evrov prevozijo tudi po tisoč kilometrov poti, še zelo oddaljena. Tudi v najsodobnejših avtomobilih pa je še vedno največ, če ne vse, odvisno od naše odzivnosti za volanom in teže desne noge. Zato smo se na Žurnalu medii odločili, da postanemo eden od slovenskih ambasadorjev varčne in varne vožnje. Žurnalov in Toyotin dan na Vranskem bo tako veliko več kot le tekmovanje za najbolj varnega in varčnega voznika. Pravi namen celotne akcije je namreč širjenje nasvetov in veščin, za katere mnogi Slovenci še niso slišali ali pa jih na cesti preradi pozabljajo, tako kot pozabljajo na strpnost do drugih, še posebno, če so za volanom manj vešči od njih.

Z Žurnalovim in Toyotinim dnevom želimo spodbujati strpno vedenje za volanom, ki bo delovalo za vizijo z nič mrtvimi na cesti in za naravo. Navsezadnje pa tudi za debelino naših denarnic.

Tekmovanje smo začinili z bogatimi nagradami: polletno uporabo toyote yaris, avtozavarovanjem, depozitom, gorivom, tehničnim pregledom … Več o tem si lahko preberete na spletni strani projekta www.zurnal24.si/vransko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.