Avto
41 ogledov

Izboljšave za voznike s slabšim vidom

Ford tehnika Ford
Ford se je v prizadevanjih za prilagajanje vozil rastočemu številu oseb z motnjami vida povezal s strokovnjaki Univerze Cambridge. Njihov cilj je optimizacija zasnove instrumentov in prikazovalnikov, s čimer bi zagotovili varno uporabo kar se da veliko voznikom.

Ford je združil moči z Univerzo Cambridge v Veliki Britaniji, da bi si zagotovil boljše razumevanje težav pri motnjah vida, ki so povezane s staranjem prebivalstva, in da bi s pomočjo digitalnih orodij razvil vozila, ki bodo primernejša za slabovidne uporabnike.

S starostjo se poslabša zmožnost razločevanja finih podrobnosti, prav tako je napornejše gledanje v mraku in temi. To pomeni, da ima veliko voznikov težave s pregledom sklopa instrumentov med vožnjo, razen v primeru, da uporabljajo bifokalna ali varifokalna očala (z dvojno ali spremenljivo goriščno razdaljo leče). Med osebami, starimi 50 let in več, prevladujejo tudi druge okvare oči, kot so zelena in siva mrena ter starostna degeneracija rumene pege (makule).

Sodelovanje z Univerzo Cambridge
Reševanja tega čedalje izrazitejšega problema se je Ford lotil z roko v roki s strokovnjaki centra za industrijsko oblikovanje Univerze Cambridge. Njihova ekipa je razvila simulator motenj vida, ki oblikovalcem in inženirjem omogoča boljše razumevanje široke palete učinkov motenj vida.

“Naprava omogoča simulacijo okvare vida s poljubno sliko. Naložite sliko, izberete okvaro vida in sliko boste videli tako, kot jo vidi oseba z izbrano motnjo vida,” je povedal Sam Waller, raziskovalec na Cambridgeu, ki je razvil programsko opremo. “Nato lahko naložite druge slike in takoj primerjate učinke ali pa spremenite okvaro in si ogledate, kakšna je videti slika pri različnih težavah z vidom.”

“Celo v primeru starostne degeneracije rumene pege, ko se izguba središčnega vida premika z očesom, programska oprema simulira ta učinek in omogoča uporabniku, da premika “slepo točko” naokrog in si ogleda njen učinek na različnih delih slike,” je povedal Waller.

Za maksimalno uporabnost
Ford je zavezan vključevalnemu dizajnu ter izboljšanju zdravstvenega stanja in počutja voznikov Fordovih vozil. Od leta 1994 Fordovi inženirji uporabljajo “obleko za tretje življenjsko obdobje”, ki jim pomaga bolje razumeti težave, s katerimi se soočajo starejši vozniki. Ta obleka omejuje premikanje in negativno vpliva na občutke pri dotiku. Vključuje tudi posebna očala za simulacijo očesne mrene.

“Očala so sicer zelo uporabno orodje, a ta programska oprema predstavlja ogromen korak naprej, saj nam omogoča simulacijo različnih motenj vida z različnimi stopnjami okvare,” je povedala Englova. “Če na primer naložimo sliko merilnikov v vozilu in jo obdelamo s postopkom za barvno slepoto, pri kateri oseba ne vidi rdeče in zelene barve, lahko takoj opazimo, da so nekatere številke in črke veliko teže berljive. Temu lahko nato ustrezno prilagodimo naš dizajn.”

“Seveda imajo nekateri tako močne okvare vida, da ne morejo opraviti vozniškega izpita, a zelo veliko voznikov z opravljenim izpitom se sooča z očesnimi težavami in želimo jim omogočiti kar se da varno in preprosto vožnjo,” je dodala Englova. “Sodelovanje s strokovnjaki iz Cambridgea nam zagotavlja dejansko razumevanje težav številnih voznikov in nam pomaga pri zagotavljanju izdelkov, ki so bolje prilagojeni potrebam večjega deleža naših uporabnikov. Na tej začetni stopnji nam programska oprema pomaga pri ugotavljanju področij za izboljšanje in razvoju rešitev. Naši inženirji bodo nato te rešitve vključili v prihodnje modele naših vozil.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.