Avto
1987 ogledov

Izdelovalec igrač dosegel zmago v vojni s Porschejem

Porsche patent 911 Porsche
Porsche je pred evropskim sodiščem izgubil avtorsko pravico nad obliko svojega kultnega modela 911. Vsega so krivi otroški modelčki.

Pravni spor med nemškim proizvajalcem avtomobilskih modelčkov za otroke Autec in znamko Porsche je dosegel nov mejnik, potem ko je junija Evropsko sodišče odločilo razveljaviti avtorske pravice, ki jih ima Porsche nad modelom generacije 991. Gre za model 911, ki ga je Porsche izdeloval med letoma 2011 in 2018. 

Porsche pa je v zadnjem koraku te pravne sage, ki utegne pomembno vplivati na razvoj avtorskih pravic v EU in prihodnost oblikovanja, napovedal pritožbo in nadaljevanje boja, poroča Automobilwoche.

Georg Gedl in modlečki Avto Tisti Dolenjec, ki ima doma prek 1.000 avtov

Vse je sprožilo podjetje Autec, ki izdeluje modele avtomobilov za otroke. Na tem področju velja zaščita avtorskih pravic, saj morajo izdelovalci maket pridobiti dovoljenje proizvajalca avtomobilov za kopiranje dizajna. Dosedaj.

Autec je leta 2014 vložil zahtevo za razveljavitev patentne pravice z navedbo, da se generacija 991 (zgoraj) od predhodne generacije 997 (spodaj) oblikovno razlikuje v premalo detajlih, da bi to dovoljevalo ločene avtorske pravice.

Porsche patent 911 | Avtor: Porsche Porsche

Evropski patentni urad EUIPO je leta 2016 potrdil stališče Auteca in razveljavil Porschejev patent za generacijo 991, kar je seveda sprožilo nadaljnje pravne postopke, ki so pripeljali vse do Sodišča Evropske unije. Porsche vztraja, da je svoboda zunanjega dizajna močno omejena s pričakovanji trga, kar je pri takšnem modelu, kot je porsche 911 še posebej očitno, saj mora vsaka naslednja generacija oblikovno slediti prejšnji.

Porsche 911 Avto Toliko bo pri nas stal vstopni porsche 911

Vendar je junija letos sodišče EU odločilo, da argumenti Porscheja glede na patentne skice, ki so bile predložene patentni vlogi, niso dovolj argumentirani in da svoboda zunanjega oblikovanja ni omejena s pričakovanji kupcev, temveč predvsem s tehničnimi zahtevami, ki jih določajo pravila, torej da mora imeti avto štiri kolesa, prednje in zadnje luči itd. Argumenti, da je Porsche pri takratnem novem modelu spremenil veliko detajlov, sodišča niso prepričali. Porsche je sporočil, da se bodo na sodbo sodišča pritožili, medtem ko so pri izdelovalcu modelov Autec z odločitvijo sodišča seveda zadovoljni. 

Notranja razsvetljava osvetlitev hella Izjemno Avto Mlada Slovenka določa, kako naj se znotraj svetijo novodobni audiji, porscheji in BMW-ji

Je pa v podobni sodbi, ki jo je sprožil Volkswagen zaradi kopiranja dizajna njegovih modelov VW caddy in T5 s strani proizvajalca modelov Rietze, sodišče odločilo, da so razlike med generacijami teh avtov na patentih dovolj jasne in zato utemeljene. Rietze bo torej moral za izdelavo modelov dobiti (plačati) Volkswagnovo privoljenje, kar bo po mnenju izdelovalca avtomobilčkov vplivalo tudi na višjo ceno igrač.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.