Avto
202 ogledov

Izjemni dosežki slovenskih dijakov mehatronike

Forum mehatronike
1/8
Organizator
Slovenski dijaki, bodoči mehatroniki, so pokazali, da se za prihodnost izumiteljstva in inovativnih idej ni bati. Na 7. Forumu mehatronike so med drugim pokazali večfunkcijsko robotsko roko in avtomobil, ki se ga krmili s pomočjo misli.

Slovenski srednješolci, ki se izobražujejo za poklic mehatronik operater, oziroma tehnik mehatronike, so se predstavili na 7. Forumu mehatornike, ki ga je letos gostila Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad - Ljubljana. Na forumu so bili predstavljeni projekti in izdelki najboljših mehatornikov zbranih iz srednjih šol iz vse Slovenije.

Njihove izdelke so si prišli pogledati profesorji in strokovnjaki inženirji iz področja mehatronike, ki so danes uspešni predavatelji ali podjetniki, kot so Miro Zorič iz podjetja Stoja d.o.o., znan po razvoju električnega asinhronskega motorja za električni avtomobil in Simon Pivec iz podjetja Quadrofoil d.o.o., ki je solastnik in direktor razvoja vodnega vozila.

Je med njimi novi Tesla?

Uveljavljeni strokovnjaki s področja mehatornike so bili nad videnim znanjem bodočih mehatronikov več kot zadovoljni. Matjaž Mlinšek, profesor Mehatornike na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad  - Ljubljana pravi, da so njegovi občutki glede prikazanega in videnega na forumu zelo mešani in celo nekako zmedeni: "Dijaki so z izdelki prikazali ogromno znanja in želje po pridobivanju znanja, marsikateri izmed njih je prikazal tudi ogromno inovativnosti in iznajdljivosti. Moramo vedeti, da so se na forumu zbrali biseri mehatronikov srednjih šol Slovenije, zato je bilo pričakovati izjemne izdelke, izjemno sposobnost in ogromno znanja." Vse to so po mnenju profesorja dijaki presegli. Ideje so bile neverjetne, od avtomatskega šilčka, miselno vodenega avtomobila, senzorske robotske roke, ležalnika za »yapije«, CNC stroja ... "Zares dobrih izdelkov je bilo ogromno, znanja v izdelkih prav tako, a sem mnenja, da je to šele drobtinica, njihov začetek. Če bodo ti dijaki, tako stimulativno in kvalitetno vodeni tudi v prihodnosti, kot so očitno do sedaj, njihovih mej ne poznamo. Mogoče je med njimi novi Tesla, mogoče novi Pivec, Akrapovič, Boscarol, Zorič, Stepišnik, ..."

Zmagovalec je mehatronik

Prav zaradi številnih inovativnih izdelkov in preseženih pričakovanj, so se člani ocenjevalne komisije skupaj z ravnateljico šole gostiteljice Fani Al-Mansour odločili, da bo forum srečanje srednješolskih mehatronikov in prikaz njihovega znanja v luči druženja in izmenjevanjem znanja, mnenj, idej in vizij za prihodnost. "Na 7. Forumu mehatronikov so bili zmagovalci prav vsi, ki so se udeležili foruma in prikazali svoje sposobnosti v izjemnih izdelkih, ki so jih opazili in pohvalili tudi naši gostje iz industrije in fakultet," pojasnjuje Mlinšek.

Futuristični ležalnik

Dijaki Srednje Strokovne in Poklicne šole Bežigrad – Ljubljana so izdelali futuristični ležalnik, v katerega so vgradili priključke za polnjenje pametnih telefonov in tablic. Za polne baterije mobilnih naprava skrbijo sončne celice, ki proizvajajo energijo. Ležalnik ob tem nudi maksimalno udobje, ki naj bi ga uspešni novodobni manager potreboval, od ozvočenja do razsvetljave, hladilnega držala za pijačo in ogrevanega nosilca za kavno skodelico. V ležalniku je tudi akumulator, ki ga je možno polniti z omrežno napetostjo. Za izdelavo so potrebovali skoraj štiri mesece.

Robotska roka

Dijaki iste šole so predstavili tudi robotsko roko. Na rokavico so zašili flex senzorje, preko katerih je možno nadzorovati robotsko roko. Z ukazi lahko robotska roka opravlja številna dela, dviguje težke predmete, rokuje z vročimi ali hladnimi predmeti, uporablja se jo lahko za popravilo električnih napeljav brez izklopa električne energije ... Roko bi lahko uporabljali tudi za deaktivacijo bomb ali v vojaške namene. Za samo izdelavo so dijaki potrebovali več kot mesec dni, medtem ko je priprava na projekt in samo raziskovanje trajalo več mesecev. Dijaki so poleg splošnega znanja o robotiki, programiranju, elektriki, uporabili tudi veliko znanja pridobljenega na področju 3D tiskanja, za kar so se tudi dodatno samoiniciativno izobraževali. Robotska roka bo v nadaljevanju doživela še nekaj planskih sprememb, od brezžičnega komuniciranja in vodenja, pa vse do dodajanja ostalih okončin.

Stiskalnik pločevink

Izdelek, ki so ga predstavili dijaki Srednje šole Jesenice je stiskalnik pločevink. Pnevmatična in hidravlična stiskalnica pločevink deluje tako, da najprej vstavimo pločevinko v okrogel podstavek, stroj pa jo samodejno pomakne pod hidravlični stiskalnik, ki jo stisne, pnevmatični del pa odstrani.

Krmiljenje z miselnimi utripi možganov

V šolskem centru Kranj, Srednji šoli za elektrotehniko in računalništvo, so predstavili krmiljenje avtomobila z mislimi. Avtomobil so sami ročno narisali in ga kasneje oblikovali še s pomočjo računalnika. S programom za CNC obdelavo in strojem za izrez so pridobili vse potrebne dele za sestavo vozila. Ko je bil avtomobil sestavljen, so vstavili potrebno elektroniko za krmiljenje. Funkcijam avtomobila se ukazuje s pomočjo čelade s senzorji. Avtomobil se krmili s pomočjo miselnih utripov v možganih. Pri projektu je bil uporabljen vmesnik EPOC, komando orodje za upravljanje z možgani. Te naprave merijo elektromagnetna valovanje možganov v določenih točkah in jih v točno določenem trenutku spremenijo v signale, ki jih lahko s pomočjo računalnika programiramo. Kranjski avtomobil je programiran za preproste ukaze pri vožnji avtomobila (speljevanje in pospeševanje, zavijanje, menjava hitrosti in zaviranje). Izdelek je pogled v prihodnost, ko se bomo vozili z avtomobili s pomočjo programiranih možganskih signalov in ukazov. Projekt je plod dijaka, ki je skupaj z mentorjem dve leti avtomobil razvijal pretežno sam, sošolci pa so mu izdelali karoserijo za model.

Presenetili celo Simona Pivca

Dijaki Srednje Strokovne in Poklicne šole Bežigrad – Ljubljana so predstavili CNC-rezkar. Z njim je mogoče narediti kovinski 3D-model z odvzemanjem materiala. Izdelek so naredili iz aluminija, plastike in železa, zanj pa porabili eno šolsko leto. Nad izdelkom je bil presenečen tudi strokovnjak s podorčja strojništva Simon Pivec. Presenetila ga je robustnost, natančnost izdelave in uporabnost izdelka. Še posebej pa to, da ga je izdelal dijak zaključnega letnika mehatronik operater, ki je združil znanja iz vseh smeri mehatronike in presegel osnovno znanje mehatronike. Za izdelavo je poleg znanja o strojniških elementih, potreboval še znanja iz elektrotehnike, motorjih, obdelovanju materialov, CNC programiranja, krmiljenja … Sam je tudi dizajniral napravo.

Napredni šilček

Multifunkcijska robotska platforma in "šilček" je izdelek Šolskega centra Celje, Srednje šole za strojništvo in mehatroniko. Dijaki 3. letnika so naredili avto, ki se ga upravlja s telefonom prek bluetooth-a. Izdelovali so ga eno šolsko leto. Za izdelek, ki šili svinčnike, se je odločil cel razred. Narejen je iz mehanskega, električnega in pnevmatskega dela. Izdelovali so ga štiri mesece.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.