Avto
2619 ogledov

Je nakup športnega terenca zares smiseln?

Škoda kodiaq RS Saša Despot
Kupci avtomobilov imajo trenutno zelo radi križance in športne terence. Njihova prodaja raste, proizvajalci pa razvijajo vedno nove modele. Hkrati ti ločujejo duhove, saj si niti strokovnjaki niso enotni o njihovi smiselnosti.

So visoki, udobni in prilagodljivi, toda ali so tudi smiselni? Nekateri prisegajo na njihovo udobje, drugi pa se jezijo, ko na cestah vidijo nepotrebno velike avtomobile in se sprašujejo, le čemu jih nekateri kupujejo. Ampak eno je jasno: njihova priljubljenost neprekinjeno narašča.

Kia stonic | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In kakšna je dejansko razlika med športnim terencem in terenskim avtomobilom? Thörsten Rechtien iz agencije Tüv Rheinland pravi, da so športni terenci bolj osebni avtomobili kot pa terenska vozila, torej povsem običajni avtomobili z nekoliko bolj terenskim videzom. Kot pravi, ne obstaja posebna tehnična definicija športnega terenca ali križanca in se v tem oziru praktično ne razlikujejo od običajnih osebnih avtomobilov. Za prave terence namreč veljajo precej jasna pravila. Med drugim morajo imeti štirikolesni pogon, zaporo diferenciala, premagovati 25-odstotni vzpon in imeti karoserijo, ki je primerna za teren. Športni terenci pa tega načeloma nimajo in niso sposobni resne vožnje po terenu.

Suzuki Ignis Avto Katerega športnega terenca lahko kupite za 15.000 evrov ali manj?

Športni terenci le oblika karoserije

Rechtien dodaja, da so športni terenci le še ena oblika karoserije osebnih avtomobilov, kakor limuzine, karavani, kupeji ali kabrioleti, in v primerjavi z njimi skoraj nimajo prednosti. Te so denimo udobnejše vstopanje in izstopanje ter visok položaj sedenja. A po drugi strani je kljub večji višini zaradi zajetne karoserije razgled iz njih omejen. A tudi med njimi so razlike, saj so volkswagen T-roc, ford kuga, mercedes GLC in podobni avtomobili športni terenci, BMW X3, škodo kodiaq ali VW tiguan pa bi pogojno že lahko imenovali terenska vozila, saj tu ne šteje le velikost, ampak tehnična opremljenost.

Dacia Duster | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Upoštevati je treba še neki drugi vidik. Športni terenci zaradi velikosti in mase vzbujajo občutke varnosti, predvsem v primerjavi z majhnimi avtomobili, a je ta zagotovljena prav na račun potnikov v manjših avtomobilih. Poleg tega zahtevajo tudi več prostora na parkiriščih, večina pa jih sploh nima štirikolesnega pogona, ki bi zagotavljal terenske zmogljivosti, ki so pogosto izgovor za njihov nakup.

bmw x1 PREVERILI SMO Avto Katerega rabljenega športnega terenca lahko kupite za 15.000 evrov ali manj?

Tisti, ki se odločajo za novi avtomobil, bi se morali zato res vprašati, če se bodo zaradi terenskega videza in navidezne sposobnosti za vožnjo po terenu res odločili za športnega terenca ali bi jim morebiti bolje služil drugačen avtomobil.

Komentarjev 4
  • slavko342 11:28 07.december 2019.

    Razmišljajmo še naprej: Ali se sploh splača kupit avto? Ali se sploh splača hodit na dopust? Ali se sploh kaj splača? Ne moremo vse gledat skozi denar in pozabiti na čustva, država te bo za velike neracionalne nakupe vsak dan ...prikaži več bolj udarila po žepu. Če to zmoreš brez problema, zakaj ne!

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 00:02 05.december 2019.

    Je,jaz sem si pred kratkim kupil nov BMW X6 in sem zelo zadovoljen,pa tudi sirotinja se kar obrača za njim.Kaj češ,daš 140 jurjev,pa maš 15 let mir.

  • stromar 13:39 04.december 2019.

    Ni glih ego, predzadnja dva avta enoprostorca, visoko sedenje in ogromno prostora, 7 sedežev... Avtor tudi ni ločil fosilcev, hibridov in EV. No zadnji SUV se res splača, EV baterija 64kWh, preko 200 "konjev", navor 400 Nm, do 100 v ...prikaži večv 7s, vsa oprema, toplotna črpalka, letno 50.000km, doseg s 100% baterijo kombinirana vožnja po omejitvah, sicer tako gužva stalno, pozimi 400km, sicer 500km, polnjenje 90% doma, lastna sončna 12 MW letno elektrike... Obrok za EV 80€ manjši kot prej samo gorivo