Avto
103 ogledov

Jesenski roadtrip za 500 evrov

Avtodom Shutterstock
Avtodom. Med krompirjevimi počitnicami se lahko z družino ali prijatelji zapeljete vse do Toskane in Azurne obale.

Na pot. "Za najem avtodoma pred bližnjimi počitnicami je še čas," je dejala Mojca Pušlar iz Mobidoma. V pozni jeseni si je mogoče namesto počitnic v apartmaju omisliti potovanje z avtodomom kamorkoli po Evropi, saj so vozila opremljena z grelniki. Večina najemnikov se vseeno odloči za tople kraje.

"Za 500 evrov se dobi že celotedenski najem, kar omogoča dopust v Dalmaciji, kje proti jugu Italije, denimo v Toskani, ali na Azurni obali v Franciji. Tisoč evrov zadostuje za 14-dnevni najem, med krompirjevimi počitnicami, ki so nekoliko dražje, pa desetdnevnega," je povedala Pušlarjeva. Jeseni in pozimi so po Evropi odprti številni kampi, v katerih je vsa potrebna infrastruktura, tudi priklop na električno omrežje, nujna ob daljših postankih. Avtodome številni izkoristijo tudi za obisk različnih sejmov ali poslovnih srečanj.

Najmanj pet dni
Optimalen najem avtodoma je daljši od petih dni, saj je mogoče v tem času ob povprečnih 300 prevoženih kilometrih na dan videti že zelo veliko. Ob daljšem najemu je hkrati dnevna tarifa nižja, pravijo naše izkušnje in nasveti strokovnjakov.

Ne izberite prevelikega
V ceno najema niso všteti stroški goriva in cestnine, najemodajalec pa lahko dodatno zaračunava tudi najem posode, polnjenje plina ali čiščenje. Prav tako so lahko visoki penali za pozno vračilo, zato pred najemom dobro preberite pogodbo in preverite zavarovanje. Najem je mogoče poceniti tako, da najemnik izbere avtodom glede na svoje dejanske potrebe in število potnikov. Poleg tega je treba imeti v mislih, da velika vozila, denimo za šest ljudi, ne morejo v vsa mestna središča. V toplejših krajih je mogoče tudi v tem letnem času uporabljati kolesa, zato ne pozabite nanje.

Z izpitom B-kategorije je mogoče voziti avtodome do skupne mase 3,5 tone. Začetnikom zaradi zunanjih mer največ težav povzroča manevriranje na majhnih prostorih in odzivanje vozila v kritičnih okoliščinah. Zelo priporočljiv je tečaj varne vožnje z avtodomom – pri AMZS za nečlane stane 180 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.