Avto
3 ogledov

Jubilej obeta veliko

Ženevski avtosalon je najlepša priložnost, da si ga tudi ljubitelji avtomobilov Žurnal24 main
V Ženevi bo od 4. do 14. marca za javnost odprt jubilejni 80. avtosalon, ki v Evropi velja za enega od dveh najpomembnejših razstav avtomobilov. Letos organizatorji načrtujejo okoli sto premier.
V ŽIVO IZ ŽENEVE:
Na avtosalonu bo tudi ekipa Žurnala24, ki vas bo sproti obveščala o vseh najnovejših razkritjih.

 

Luc Argand, direktor ženevskega avtosalona, je za Žurnal24 pred začetkom salona dejal: "Na salonu lahko obiskovalci pričakujejo prav vse največje proizvajalce vozil. To je hkrati dober znak, da se finančna kriza, ki je obvladovala avtomobilski sektor, počasi poslavlja." Organizatorji letos pričakujejo, da si bo okoli sto evropskih in svetovnih premier ogledalo okoli 10 tisoč novinarjev in 700 tisoč obiskovalcev.

Nasveti ob obisku salona:

Najboljša pot:
Ljubljana–Fernetiči–Milano–predor Mont Blanc–Ženeva

Cena za prevoz z avtomobilom:
Cestnina in gorivo v eno smer 120–150 evrov

Kaj velja obiskati na poti: Gardsko jezero, dolina Aoste, Ženevsko jezero, katero od smučišč (Chamonix, Courmayeur ...)

Cena prenočišč v Franciji (približno 40–50 km iz Ženeve):
40 evrov za dvoposteljno sobo

Cena s turistično agencijo: (en dan, posebno letalo, vse vključeno): 385 evrov

Cena vstopnice:
otroci do 16. leta in upokojenci 5,5 evra, drugi 9,5 evra

Uradni jezik:
francoski, nemški, italijanski

Kako na pot?
Ženeva je od Ljubljane oddaljena dobrih 800 kilometrov oziroma preračunano okoli osem ur vožnje z avtomobilom s krajšimi postanki. Lahko bi rekli, da glede na razne procedure s čakanjem in vkrcavanjem na letalo ne dosti več kot po zraku. Priporočamo, da vas gre na pot več skupaj, s tem bo vožnja zabavnejša, cenejša in varnejša. Kljub vsemu italijanske cestnine in predori (vožnja skozi predor Mont Blanc stane 35,10 evra) niso niti najmanj poceni. Pot z vključeno ceno goriva in cestninami vas bo v eno smer stala okoli 120 evrov. Najboljša pot vodi iz Ljubljane prek Fernetičev, Benetk, Milana (če ste avanturisti, lahko obiščete Gardsko jezero), skozi prekrasno dolino Aoste, dokler ne prispete do enajst kilometrov dolgega predora Mont Blanc, kjer prestopite na francosko stran.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Če želite čim manj obremeniti denarnico, potem nikar ne iščite prenočišč v Ženevi. Poceni hoteli so v Franciji, nekaj deset kilometrov stran od drugega največjega švicarskega mesta. Še opozorilo – ko zapeljete na švicarsko stran, za poti po avtocestah, ki vodijo v Ženevo, potrebujete vinjeto. Dvoposteljna soba za eno noč v Franciji stane od 40 evrov naprej, vendar je dobro, da si prenočišče uredite že pred prihodom. Mimogrede, obisk avtosalona morate združiti z ogledom Ženevskega jezera in obiskom trgovinic, kjer prodajajo znamenite švicarske sire in slastne čokolade.

Obratovalni čas in cena vstopnic
Končni cilj je razstavišče Palexpo na obrobju Ženeve, kjer je za tiste z avtomobili v garažnih hišah na voljo dovolj parkirnega prostora. Med tednom je avtosalon odprt od 10. do 20. ure, med vikendi pa od 9. do 19. ure. Časa je več kot dovolj, da si ogledate in sedete za volan najbolj zanimivih razstavnih primerkov. Otroci do 16. leta starosti in upokojenci morajo za dnevno vstopnico odšteti 5,5 evra, drugi 9,5. Skupine obiskovalcev imajo dodatne popuste.

Za konec povejmo, da se je v Ženevo vsakič lepo vračati. Če ste za izlet pripravljeni odšteti okoli tristo evrov, potem se le odpravite na pot. Časa imate od 4. do 14. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.