Avto
110 ogledov

Julija prehitro še dražje

Policijski radar Žurnal24 main
Zakon. Od srede
 bodo kazni za najhujše prekrške in vožnjo pod vplivom alkohola občutno dražje.

Slovenija. S 1. julijem se bodo najbolj povišale kazni pri prekrških, neposredno povezanih s hujšimi posledicami prometnih nesreč.

Kršiteljem, ki bodo vozili pod vplivom alkohola in drog, bo tako kot tistim, ki bodo vozili po nasprotnem pasu avtoceste, od srede grozil takojšen odvzem izpita.

Več neposrednih odvzemov

Takšni prekrški so prekoračitev hitrosti na območju za pešce ali območju mirujočega prometa za več kot 30 in v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, vožnja po nasprotni smeri avtoceste, alkoholiziranost z več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pobeg s kraja prometne nesreče in podobni. Poleg denarne kazni kršitelju grozi 18 kazenskih točk, kar pomeni samodejni odvzem vozniškega dovoljenja.

Prometne kazni | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na policiji so povedali, da bodo najpozornejši ravno na tovrstne kršitelje, hitrost pa bodo ostreje nadzirali na območjih umirjenega prometa.

Vse kazni le ne bodo višje

Nekatere kazni pa se bodo zmanjšale, in sicer tiste, ki ne vplivajo bistveno na prometno varnost. Ena od takšnih je neupoštevanje zahteve za pregled vozila, kjer se bo kazen s 400 znižala na 250 evrov.

Najdražje pijanost

Med globami, ki se bodo najbolj povišale, so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola ter vožnjo pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Če bo alkotest pokazal več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi, bo po novem zakonu denarna kazen 1.200 evrov, kar je 400 več kot zdaj. Voznik s toliko alkohola v krvi bo dobil tudi 18 kazenskih točk, zaradi česar mu bo odvzeto vozniško dovoljenje.

Enaka kazen vas bo doletela, če bodo policisti ugotovili, da vozite pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih substanc.

Komentarjev 8
  • Mike99 17:10 25.junij 2011.

    Na preventivi se lahko veliko postori. Začne se že v vrtcu, osnovni šoli in predvsem srednji šoli, ko dijaki že začnejo počasi razmišljat o avtih in vožnji. Tam bi morali imeti določene ure in predavanja o nevarnostih na cesti, pričevanja ...prikaži več ponesrečencev, prikaz hudih nesreč, itd. da se vidi kaj se lahko vsakemu zgodi, če bo nepreviden na cesti, preveč divjal in frajaril po cesti, vozil pijan itd. To naj se pokaže takšne stvari, res da je težko videti grozne posnetke hudih nesreč, ampak to bo nekatere streznilo in odvrnilo od objestne vožnje. Pa tudi starejšim bi bilo treba vsakodnevno po medijih prikazovati nevarnosti na cesti, pa malo v center Soča posneti ponesrečence. Saj nekaj takih spotov se vrti po tv, ampak preredko.Lahko bi bilo tudi več opozorilnih radarjev (primer Golovec), kjer vsak ve in vozi počasneje, kar naj bi bil cilj policije mar ne? Ali jim je cilj le pobirati denar?Pamet v roke in za volanom.

  • Mike99 16:51 25.junij 2011.

    Vsi tu pa seveda močno verjamemo, da ti pa vedno voziš po predpisih, kajne?Dej lepo te prosim no, noben ne vozi vedno po predpisih, ker so enostavno nekateri predpisi milo rečeno butasti. Vemo kako stojijo table za konec ali ...prikaži več začetek naselja, popolnoma nesmiselno in točno postavljeno za policijo, da kasira. Dejansko je marsikje že konec strnjenega naselja, samo še kakšna njiva, ampak tabla je postavljena pa še 100, 200 metrov nižje. Takšnih primerov je ogromno in policaji se seveda ne bodo postavili v strnjeno naselje (npr. kjer je avtobusna postaja, prehod za pešce kjer hodijo otroci iz busa in je nevarno, kakšna šola, vrtec, trgovina,itd.), da bi resnično ustavili tiste nevarne voznike, ki si drznejo tudi tam divjati, AMPAK se postavijo na ista zaslužkarska mesta, kjer se večinoma že varno pospešuje. To je svinjarija, da večje ni in zato me ne bo policija nikoli prepričala, da postavljajo radarje oz. se skrivajo za grmovji z razlogom, da povečajo varnost na cestah, ampak vsi vem

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:11 25.junij 2011.

    In kaj bi bilo po tvoje potrebno drugega storiti,vsi samo pišete,da je potrebno storiti nekaj drugega,nobeden,pa konkretno ne napiše kaj je to??Drugače pa kazni so predpisane,na nas pa je,če jih bomo koristili,vsak sam bo moral razčistit pri sebi.Je pa ...prikaži več res,da Slovenčke najbolj spametuje udarec po žepu!