Avto
7390 ogledov

Kaj bo slovenskemu kupcu japonskega avtomobila prinesla ukinitev carin?

Servis Toyota Saša Despot
Japonski proizvajalci vozil se nadejajo večji prodaji vozil v Evropi, potem, ko so pri EU najavili ukinitev carin na avtomobile in rezervne dele. Ali lahko pričakujemo večjo prodajo in morda tudi nižje cene? Povprašali smo uvoznike japonskih znamk pri nas.

Japonski proizvajalci vozil se po podpisu sporazuma nadejajo nadaljevanje rasti prodaje in večjo konkurenčnost. V preteklosti so predvsem korejskim Kii in Hyundaiu očitali, da so zaradi ugodnejših carin v prednosti. Tuji analitiki predvidevajo, da bo nov sporazum prinesel rast znamkam v Evropi kot so Toyota, Lexus, Nissan, Honda, Suzuki in in Mazda. Pozitivno so novico sprejeli tudi dobavitelji avtomobilski industriji, kot so Denso, Aisin Seiki in JTEKT, dogovor pa je tudi odgovor protekcionizmu, ki bi ga rad s carinami "uzakonil" ameriški predsednik Donald Trump.

Andrej Pečjak Avto Slovenski guru e-vozil o tem, česa prodajalci kupcem avtov ne povedo

Pogajanja s tovarno glede cene

A kaj konkretnega bo nov dogovor prinesel slovenskemu kupcu japonskega avtomobila? Medtem ko pri slovenskem uvozniku za Suzukije in Honde pravijo, da s strani tovarn še nimajo informacij, kako se bodo znamke odzivale na te spremembe in zato zadeve ne morejo komentirati, pa je Primož Tiringar, direktor podjetja Toyota Slovenija povedal, da večino modelov že zdaj proizvajajo v Evropi. Zato to ne bo imelo nikakršnega vpliva na ceno vozil, za vozila proizvedena na Japonskem pa so v primerjavi z evropsko konkurenco že v osnovi v depriviligiranem položaju, zato si pri oblikovanju cen z matičnim podjetjem izpogajajo ceno, ki je primerljiva konkurenčnim evropskim proizvodom, kar pomeni, da jim tovarna odobri nižjo nabavno ceno z namenom, da lahko slovenskemu kupcu ponudijo tržno primerljivo ceno, kot jo dosegajo primerljivi konkurenčni izdelki evropskih proizvajalcev.

Prenovljena mazda6 | Avtor: Mazda Mazda

Emisije Avto Prodaja novih dizelskih avtomobilov v Nemčiji strmoglavila

"Tako se bodo sicer znižale dajatve, a se bo za enak znesek povečala nabavna cena, cena za kupca pa bo ostala nespremenjena, kar posledično pomeni, da ne pričakujemo sprememb v rasti ali padcu prodaje zaradi tega ukrepa," pravi Tiringar.

Sportage Avto Naši policisti spodbudili kupce vozil k nakupu dodatne opreme

Ključno je valutno razmerje

Aleš Marguč, direktor Mazde Slovenija izpostavlja, da bo šlo za sedemletno prehodno obdobje do popolne odprave carin, ki so v tem trenutku 10 odstotkov na transakcijske cene vozil. "Trenutno še nimamo podrobnejših informacij, kako bo to vplivalo na poslovanje. Je pa treba vedeti, da se maloprodajne cene vozil oblikujejo neodvisno od carin in se razlikujejo od trga do trga. Celotna proizvodnja japonskih vozil za EU ni na Japonskem, tako, da se ne bo to bistveno poznalo na prodaji v Evropi," pravi Marguč in dodaja, da ima večji vpliv na prodajo vozil kot carine medvalutno razmerje oziroma vrednost japonske denarne valute jena proti evru, ali jena proti dolarju.

Nakup avta Avto S tem prodajalci avtomobilov največ zaslužijo
Komentarjev 4
 • Jasmine_Drummond 15:47 31.julij 2018.

  V tem mesecu sem na spletu delal 32458 $ in sem študent s polnim delovnim časom. Uporabljam spletno poslovno priložnost, o kateri sem slišal, in sem naredil tako veliko denarja. Zelo je prijazen do uporabnika in tako sem srečna, da ...prikaži več sem izvedela o temm. To, kar sem počel .... ........... ❥❥❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Earn91.Com

 • Avatar praufo
  praufo 13:42 31.julij 2018.

  vsak trg ima svoje cene in pri avtoindustriji vsak trg drugačne modele ... japonci pa začuda v svoji neumornosti zadostijo vsem in vsakomur ... naredijo karkoli v najkrajšem času, zelo natančno in kvalitetno ... skratka japonski avto ni nikoli zgrešena ...prikaži več naložba, najbolj kvaliteten za ceno ki se plača

 • romy 10:16 31.julij 2018.

  kaj si ti-Charlotte,ded ali baba,odloči se!!!