Avto
2924 ogledov

Kaj lahko storim, če se mi pokvari avto?

avtovleka Saša Despot
V času, ko se vse zapira in je javni potniški promet obstal, je avto za vse, ki ga nujno potrebujejo, nujno sredstvo. Kaj bo, če se pokvari?

Vlada je sprejela odlok, da so lahko avtomehanične delavnice odprte, saj: »Ker je javni prevoz začasno prepovedan, odredila, da se lahko avtomehanične in servisne storitve, ki so za ljudi nujno potrebne, zato lahko še naprej izvajajo.« Ne smejo pa izvajati nenujnih storitev menjave pnevmatik, na primer.

Vozniška dovoljenja Avto Vozniška dovoljenja se podaljša, šole vožnje zaprte

Nekateri odvisni od avtomobila

Pobrskali smo po Facebook straneh malih serviserjev in vprašali tudi pooblaščene servise, ali bodo njihove delavnice odprte za stranke? Mehanik leta Žan Umek nam je dejal, da ima svojo delavnico na Krasu za zdaj še odprto. »Imamo odprto. Veliko naših strank avto nujno potrebuje. Pazimo, da avto pustijo zunaj. Avto razkužimo, tudi z ozonom. Ko je avto popravljen, ga pridejo iskat,« nam je dejal mehanik in pojasnil, da nekateri kar pripeljejo avto v delavnico, spret drugi iz previdnosti prej pokličejo. Dejal je, da so za zdaj rezervni deli še na zalogi.

Tip Stop Vianor | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Petrol: Pokličite ali pošljite naročilo

Iz Petrola, kjer imajo po Sloveniji razpredeno mrežo delavnic TipStop Vianor so nam odgovorili, da bodo delavnice odprte po skrajšanem dežurnem delovniku. "Ker skrbimo tako za zdravje strank kot za zdravje zaposlenih strogo upoštevamo vsa navodila NIJZ." V izogib čakanju stranke prosijo, da se za obisk dogovorijo preko elektronske pošte ali telefona. Poudarjajo, da izvajajo vsa nujna popravila vozil. "Če je zadeva nujna, jo bomo uredili in vzpostavili normalno delovanje vašega jeklenega konjička," so pojasnili.

Mehanik leta 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prometno dovoljenje Avto Avto Registracije in tehnični pregledi se ne bodo izvajali!

Rezervni deli na zalogi

Iz podjetja GMT, ki velja za največjega dobavitelja avtodelov pri nas, so nam odgovorili, da so v Sloveniji omejili določene razvoze materiala oz. dobavo do poslovnih enot in posledično do kupcev. Za zdaj dobave potekajo, določene so omejili in vozijo zgolj najnujnejše. Tudi dobavni roki se spreminjajo in so lahko tudi daljši. Normalni dobavni rok po Sloveniji je največ en delovni dan. "V zdajšnjih razmerah se za vsako naročilo individualno dogovorimo. Upoštevamo navodila in pakete oddajamo na način, da ne ogrožamo zdravja in morebitnih prenosov okužb," so nam odgovorili na GMT. Maloprodajo so zaprli, poslujejo pa izključno preko B2B portala, klicnih centrov ter telefonskih naročil. Fizične stike oz. vstope prostore so strogo prepovedali in zaprli vrata poslovnih enot. Pri GMT še poudarjajo, da materiala oz. avto delov, olj, pnevmatik še ne primanjkuje, saj gre za zelo širok spekter materiala, tudi običajno imajo večtedenske zaloge. Za zdaj tudi dobava iz tujine poteka, sicer moteno.

Mehanik leta Primož Rožnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

VW tovarna Avto Korona virus zapira avtomobilske tovarne

Odprto za fizične in poslovne uporabnike

Iz pooblaščene mreže Renault so nam pojasnili, da njihova prodajno-servisna mreža dosledno upošteva vsa priporočila javnih organov in izvaja omejitve glede neposrednih storitev za stranke. To pomeni, da so prodajni saloni po državi zaprti in s tem začasno ustavljene tudi aktivnosti za prodajo novih in rabljenih vozil. "Ker v teh časih, ko ni javnega prometa, ostaja avtomobil ključno prevozno sredstvo, pa bodo naše mehanične delavnice lahko ostale odprte," pojasnjujejo. Zaradi razmer delavnice poslujejo po prilagojenem delovnem času, zato vse, ki potrebujejo servis vozila, pozivajo, naj pred obiskom delavnice pokličejo in se dogovorijo za točen termin obiska. Dodajajo, da to velja tako za fizične kot pravne osebe.

AMZS na pomoč 24 ur na  dan

Odgovorili so nam tudi iz AMZS: "Trudili se bomo za odpravo najpogostejših okvar, kot so npr. poškodba pnevmatike, okvara akumulatorja, črpanje napačno točenega goriva ipd., ter poskrbeli za vleko pokvarjenega ali poškodovanega vozila."

V AMZS bodo tudi v obdobju spopadanja z epidemijo novega koronavirusa zagotavljali pomoč na cesti in vleko vozil 24 ur na dan, vse dni v tednu, in sicer ob izvajanju preventivnih ukrepov, s katerimi lahko pomagajo preprečevati širjenje virusa. Opravljanje teh storitev je namreč nujno za zagotavljanje varnosti voznikov in drugih udeležencev v prometu.

korona virus, razkuževanje avtomobila Koronavirus Avto Kako učinkovito razkužiti avto

Člani AMZS in vsi tisti, ki bi potrebovali pomoč na cesti, lahko pokličejo AMZS klicni center na številko 1987 ali uporabijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Hkrati vse, ki bodo potrebovali njihovo pomoč, prosijo, da upoštevajo navodila zaposlenih oziroma pogodbenih izvajalcev.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.