Avto > Avto nasveti
7937 ogledov

Kako učinkovito razkužiti avto

korona virus, razkuževanje avtomobila
1/14
Primož Rožnik
Kako v teh dneh razkužiti temeljito avtomobil.

Koronavirus je prodrl v vse pore našega življenja in pri tem tudi servisne delavnice niso izjema. Večina jih je sicer zaprla vrata, menjava gum pa je prestavljena v prihodnost, a nekatere delavnice še obratujejo. Nasvete namenjene avtomehanikom, ki sprejemajo vozila v delavnice, isti nasveti pa veljajo za vse uporabnike vozila, nam je dal trikratni mehanik leta in tehnični inštruktor pri podjetju GMT Primož Rožnik.

Voznica NASVETI Avto Kako se v avtomobilu izognete korona virusu?

korona vorus, razkuževanje avtomobila | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Korenito ga razkužite, a bodite previdni

Seveda je priporočljivo, da se avtomobil takoj po sprejemu na servis korenito razkuži, za kar je na voljo vrsta zelo različnih sredstev. A pozor, kar je dobro za nekatere dele avtomobila, za druge sploh ni in obratno. Pri uporabi sredstva, s katerim se bomo lotili razkuževanja avtomobilske notranjosti, moramo biti zelo previdni, saj z njim nočemo uničiti površin. Te so v večini primerov veliko bolj občutljive kot denimo površine v gospodinjstvu in tudi teh se ne lotevamo z razkužili kar povprek.

Nekatera razkužila namreč vsebujejo alkohol, ki lahko poškoduje plastične površine ali izsuši usnje, v drugih pa je »varikina«, raztopina natrijevega hipoklorita, za katero je znano, da razbarva površine. A blage raztopine »varikine« oziroma na njej zasnovanih belilnih sredstev lahko uporabite, a je pri tem potrebne veliko previdnosti, da ne naredimo nepotrebne škode. Pred uporabo takšnega sredstva je najbolje, če njegovo delovanje najprej preskusite na skriti površini, kjer ne bo naredilo velike škode za videz površine.

Geely icon Koronavirus Avto Razvit sistem, ki preprečuje vdor virusov v vozilo

korona virus, razkuževanje avtomobila | Avtor: Primož Rožnik Primož Rožnik

Rožnik, ki dodaja, da so za čiščenje usnjenih površin najboljši robčki z vsebnostjo »nivea« kreme za negovanje kože dojenčkov in podobne čistilne krpice za čiščenje rok in robčki za vzdrževanje usnja. Ti robčki so namreč poleg čistil in razkužil prepojeni tudi s sredstvi, ki poskrbijo za navlažitev kože, torej bodo dobro poskrbeli tudi za usnje na sedežih in drugih delih avtomobila. Iz enakega vzroka lahko dame uporabijo tudi krpice za odstranjevanje ličil z obraza. Nazadnje pa velja, da je najbolj učinkovito sredstvo proti virusom milo, zato lahko za čiščenje notranjih površin uporabite tudi milnico. Načeloma vsa ta sredstva delujejo tako, da oslabijo ali uničijo povrhnjico virusa in ga tako ubijejo.

Ugasnite klimatsko napravo

Rožnik dodaja, da bi moral mehanik, preden po prevzemu vžge avtomobil, če je le mogoče, ugasniti klimatsko napravo, saj je, predvsem v primeru, ko je bila nastavljena na kroženje notranjega zraka, velika verjetnost, da se v njej zadržujejo virusi. In te mu bo po zagonu motorja pihnilo naravnost v obraz. Pri tem velja tudi poziv lastnikom avtomobilom, naj pred prihodom na servis klimatsko napravo nastavijo na zunanji zrak in naj vsaj za nekaj minut na avtomobilu odprejo vsa okna in ga dobro prezračijo.

Joze P. Damijan Slovenija Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

korona virus, razkuževanje avtomobila | Avtor: Primož Rožnik Primož Rožnik

Kot pravi Rožnik, se prav v priboru za vzdrževanje klimatskih naprav skriva zelo učinkovito orožje proti virusom. Za sedanji corona virus COVID-19 tega sicer ni še nihče uradno potrdil, a znano je, da viruse in bakterije učinkovito uničuje ozon, torej molekula v kateri so združeni trije namesto dveh atomov kisika. In generator ozona bi moral imeti vsak servis, ki ima v svoji ponudbi tudi servis klimatskih naprav.

Ozon kot univerzalno razkužilo

Rožnik svetuje, naj na servisu stranki naročijo, naj avtomobil parkira v bližini električne vtičnice, potem pa naj mehanik za približno pol ure v potniški prostor da delujoči generator ozona. To bi moralo biti dovolj, da se notranjost avtomobila razkuži. Verjetno ni treba dodati, da bi enak ukrep lahko izvedli tudi pred oddajo avtomobila stranki. A pozor! Ozon ne škodi le virusom in bakterijam, ampak tudi našim notranjim organom, predvsem pljučem, ki jih lahko precej poškoduje. Pred vstopom v avtomobil mora mehanik ali stranka zato kabino tudi dodobra prezračiti.

koronavirus Koronavirus Slovenija Ljubljanske ulice so sredi delovnega dne opustele

korona virus, razkuževanje avtomobila | Avtor: Primož Rožnik Primož Rožnik

Vestni avtomobilski servisi sicer vedno oskrbijo, da so sedeži in druge površine, s katerimi pride v stik mehanik, ki seveda ne more vedno imeti brezhibno čistih oblačil, zaščitene pred umazanijo, kar bi morali med epidemijo korona virusa še okrepiti. Rožnik zato predlaga, da poleg enkratno uporabljive polivinilaste prevleke za sedeže mehaniki zaščitijo tudi volanski obroč, prestavno ročico in druge občutljive površine, za kar je najbolj primerna raztegljiva folija, ki jo lahko po delu tudi razmeroma preprosto odstranijo.

A zadnji nasvet naj bo, da se v tem času, če je le mogoče, izognite tudi ne nujnim obiskom avtomehaničnih delavnic. Letne pnevmatike in redni servis vozila lahko počakajo tudi do mesec dni, predvsem pa to velja, če se držite splošnih navodil NIJZ in ostajate doma, torej avtomobila ne uporabljate prav pogosto.

korona virus, razkuževanje avtomobila | Avtor: Primož Rožnik Primož Rožnik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.