Avto > Avto nasveti
7592 ogledov

Kako se v avtomobilu izognete korona virusu?

Voznica Saša Despot
Avtomobilska kabina je zaprto okolje, ki je idealno za razvoj različnih virusov in bakterij, med katerimi je tudi zloglasni korona virus.

V lastnem avtomobilu smo pred njim sicer razmeroma varni, če ga seveda uporabljamo samo mi in člani naše družine. Kaj pa, če vanj sede nekdo drug, kolega iz službe, prijatelj ali naključni sopotnik, za katerega ne vemo, s kom je bil v stiku in kje se je gibal? Ali pa, če avto najamemo ali ga uporabljamo preko »car sharinga«? V tem primeru moramo biti bolj previdni. Kaj lahko torej v takšnem primeru storimo za zaščito pred okužbo?

Drža volana Avto Osupljivo spoznanje: Volanski obroč sploh ni najbolj umazan del avtomobila

Tudi sami niste varni

To v bistvu niti ni vprašanje, kaj storiti za zaščito pred korona virusom, ampak bi se bilo bolje vprašati, kaj lahko storimo za preprečitev kakršnekoli okužbe z nalezljivo boleznijo nasploh. Strokovnjaki so izračunali, da se samo na volanskem obroču avtomobila povprečno nahaja kar 107 različnih klic. Primerjava: na povprečni deski na školjki javnega stranišča jih je le dvanajst. Poleg tega se klice množično nabirajo tudi na prestavni ročici, sedežih, za dotik občutljivih zaslonih stikalih ter vdolbinah za pijače, kjer se tem lahko pridruži še vrsta plesni, ki imajo rade sladkor iz politih pijač.

V potniški kabini avtomobila poleg tega potniki sedijo zelo blizu skupaj, bliže kot pa sicer v drugih okoljih, zato se močno poveča tudi možnost kapljičnega prenosa okužbe. Če torej zraven vas v avtomobilu sedi okužena oseba, je velika verjetnost, da se boste okužili tudi vi. In tudi, če ste v avtomobilu največkrat sami, vendar si ga delite z drugimi uporabniki, je precejšnja možnost, da se boste okužili preko kontaminiranih površin. Težava je tudi, da lahko v za klice razmeroma varnem in ugodnem okolju avtomobilske kabine korona virus preživi več dni, lahko celo ves teden.

Google I/O Svet Koronavirus radira letošnje velike tehnološke prireditve

Drža volana | Avtor: Aleksander Praper/Avtovizije Aleksander Praper/Avtovizije

Planica SP v poletih 2020 Šport Planica dobila zeleno luč

Poskrbite za higieno

Kaj torej lahko storimo, da se bomo v avtomobilu ubranili pred okužbo s korona virusom oziroma pred okužbo nasploh? Zelo pomembno je predvsem, da tudi v avtomobilu skrbite za osnovno higieno. Da denimo v njem ne puščate uporabljenih robčkov, ki niso le nagnusni, ampak so tudi idealno gojišče za klice vseh vrst. Poleg tega ne bo narobe, če boste redno očistili in razkužili volanski obroč, prestavno ročico in druge površine, ki se jih v avtomobilu pogosto dotikamo. Pri tem pa ne pretiravajte s preveč agresivnimi čistili, saj učinek ne bo večji, lahko poškodujete pa površine in jih v skrajnem primeru dolgoročno naredite še bolj dovzetne za razvoj klic.

Predvsem pa tudi v tem primeru velja, da si redno umivajte roke. V avtomobilu sicer nimate na voljo umivalnika, a lahko težavo preprosto rešite s čistilnimi robčki in razkužilom v razpršilu.

BMW i4 Razkrivamo Avto Najpomembnejši avtomobili letošnje pomladi

Težavna je lahko tudi klimatska naprava, če je nastavljena na kroženje notranjega zraka, saj v tem primeru hkrati z zrakom po sistemu krožijo tudi virusi. Klimatsko napravo torej nastavite na zajemanje zunanjega zraka. Mogoče bo za ogretje kabine (ali ohladitev) potrebnega malo več časa, a bo okolje v avtomobilu zato precej bolj zdravo. Predvsem pa se kroženju notranje zraka izognite, če se z vami vozi sopotnik, ki kiha in kašlja.

Klimatska naprava | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Prezračite kabino

Poleg tega ne bo narobe, če boste na vsake toliko odprli okna in kabino konkretno prezračili. Od malo prepiha ni še nihče umrl. In to naj velja vedno, ne le sedaj, ko smo prestrašeni zaradi širjenja korona virusa.

Kaj pa avtomobili, ki jih vozimo v okviru »car sharinga« in drugih delitvenih shem in v katerih se redno zamenja veliko potnikov? Resnici na ljubo je treba reči, da smo v njih morda trenutno celo bolj varni kot v lastnih, saj njihovi operaterji še bolj kot sicer skrbijo za njihovo čiščenje in razkuževanje. Če jih uporabljamo, pa lahko s čistilnimi krpicami za boljši občutek tudi sami očistimo najbolj izpostavljene površine. Občutek bo vsekakor boljši.

Koronavirus Zdravje Koronavirus dobil novo ime
Komentarjev 4
  • dhoo 15:20 12.marec 2020.

    Nakupovalnih vozičkov, se pa nihče ne spomni.

  • sam50 09:31 10.marec 2020.

    Nihče ne ve,ali noče vedeti,kako je ta virus sploh izbruhnil,se pa najde vsak dan na vseh možnih TV programih in ostalih sredstvih obveščanja kup strokovnjakov,ki točno vedo,kako se zaščititi pred to kugo,ampak če jih pozorno poslušaš,delujejo bolj kot promotorji različnih ...prikaži več prodajalcev (nekoristne) drage zaščitne opreme,ki baje bolj slabo deluje,je pa njena cena poskočila tudi za tisoč in več procentov....

  • Avatar Minovak
    Minovak 10:11 09.marec 2020.

    Vse lepo in prav, če bi se dalo kupiti razkužilne robčke, tekočino in celo maske. Nič od tega ni na voljo, torej je tudi besedičenje odveč. Vse smo namreč poslali maloštevilnim Kitajcem, ker je nas preveč, a ne...