Avto > Avto nasveti
3711 ogledov

Osupljivo spoznanje: Volanski obroč sploh ni najbolj umazan del avtomobila

Dacia Duster Dacia
Na splošno velja prepričanje, da je najbolj umazan del avtomobila volanski obroč, a to ne drži, saj lahko v avtomobilu najdemo še kakšno bolj umazano mesto, na katerem kar mrgolijo mala živa bitja.

Kot je pokazala nedavna anketa ameriškega proizvajalca čistil in čistilnih sredstev Clorox Pro, ki je za mnenje vprašal 1.271 odraslih Američanov, so ti v skoraj sedemdesetih odstotkih prepričani, da je volanski obroč najbolj umazan del avtomobilske notranjosti, na katerem najdemo tudi največjo populacijo mikrobov. Pri nas sicer takšne preiskave nismo izvedli, a upravičeno lahko domnevamo, da bi bili rezultati precej podobni. Takoj za volanski obroč sta se sicer uvrstila še notranja kljuka voznikovih vrat in gumbi na avtoradiu oziroma infozabavnem sistemu.

Kaj pa kažejo analize? Portal Real Simple poroča, da so biologi so vzeli brise iz nekaterih mest v avtomobilski notranjosti, za katere so domnevali, da bi bila lahko zanimiva gojišča bakterij, kvasovk in plesni, in prišli do še bolj zanimivih ugotovitev. Zanimivo je predvsem to, da se najbolj umazanih oziroma najbolj gosto "naseljenih" mest v avtomobilu pogosto sploh ne dotikamo, vsaj ne z rokami. Hitre rešitve za takšno težavo so sicer razmeroma preproste, a v vsakem primeru je občasno strokovno čiščenje notranjosti zelo priporočljivo.

Fiat 500X | Avtor: Anže Petkovšek Fiat 500X Anže Petkovšek

1. mesto: preproga pod voznikovimi nogami

Analize so pokazale, da je kraj z največjo populacijo mikroorganizmov, preproga pod voznikovimi nogami, ki se je na srečo bolj poredko dotikamo, a nanjo pogosto odložimo kakšen predmet. In zdravilo? Najprej jo snemite iz avtomobila in jo potresite, potem pa jo poškropite z raztopino sode bikarbone. Preprogo pustite stati dobre pol ure, potem pa jo posesajte.

2. mesto: prtljažnik

Mogoče ste presenečeni, a drugo najgosteje naseljeno mesto v avtomobilu je prtljažnik, v katerega pogosto odlagamo izplen naših nakupov, med katerim je pogosto tudi hrana. Vsekakor je to dober razlog za to, da pogosto ponovimo zgoraj opisano proceduro ali pa notranjosti na vsake toliko časa privoščimo korenitejše strokovno čiščenje.

Ford modeno hybrid | Avtor: Ford Ford

3. mesto: vdolbina za lonček na sredinski konzoli

Tretje najbolj živahno mesto v avtomobilu je vdolbina na osrednji konzoli, kamor zatikamo plastenke in lončke z napitki. Ti se pogosto polijejo, predvsem sladkor v njih pa je dobro hranilo za razvoj mikrobov. Recept za čiščenje je preprost, saj so zelo učinkoviti že navadni razkužilni robčki, ki jih dobite v vsaki trgovini.

4. mesto: zračniki na armaturni plošči

Četrti najgosteje naseljen del avtomobilske notranjosti so zračniki klimatske naprave, kar niti ni presenetljivo, saj je tudi sicer precej priporočljivo skrbeti za redno čiščenje in menjavo filtrov v klimatskih napravah, kjer se lahko razvijejo predvsem plesni. Tudi zračnike lahko zbrišete z razkužilnimi robčki, dobro pa je tudi, da notranjost zračnikov včasih prepihamo z zrakom iz razpršilke.

Hyundai i30 | Avtor: Anže Petkovšek Hyundai i30 Anže Petkovšek

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.