Avto
43 ogledov

Kaj se zgodi med trkom v tretji vrsti sedežev

Test Adaca ADAC
Sedenje v tretji vrsti v avtu v primeru nesreče je pri manjših avtomobilih lahko zelo nevarno, dokazuje najnovejši test.

Postalo je standardno, da družinski enoprostorci in v veliki meri tudi suvi vsaj za doplačilo ponujajo tudi šesti in sedmi sedež v avtu. Tretja vrsta je sicer praviloma namenjena le otrokom, saj je prostora za kolena v tretji vrsti precej manj kot na preostalih sedežih. A kako varno je v resnici sedenje na dodatnih dveh sedežih?

Test, ki so ga opravili pri nemškem avtoklubu Adac, pri njem pa so sodelovali tudi pri AMZS, razkriva alarmantne posledice, ki prežijo na potnike v tretji vrsti v primeru naletov od zadaj. Za vzorčno vozilo so vzeli sedemsedežni fiat 500L living in simulirali nalet v njegov zadek s 60 km/h. 

Če bi čisto zadaj sedel odrasel potnik, bi glede na dogajanje s testno lutko njegova glava zanihala daleč nazaj in bi bila "nevarno blizu" območju mečkanin. Vzglavniki zadnjih sedežev so denimo med trkom celo zdrobili steklo na prtljažnih vratih. Vendar pa so med testom varnostni sistemi kolikor toliko dobro opravili svoje delo, zato se je mečkanje zadnjih vrat ustavilo še pred "telesom" lutke. To je varnostni pas zadržal na svojem mestu, tudi sedež je ostal stabilen, ni pa bilo več moč odpreti zadnjih vrat.

Test Adaca | Avtor: ADAC ADAC
Slabše bi se pisalo otroku v otroškem sedežu, ki bi bil nameščen na enega od obeh zadnjih sedežev. Zaradi višje pozicije sedenja je glava otroške lutke udarila ob strop, kar bi v realni situaciji lahko privedlo do poškodb.

Tretja vrsta le na kratke razdalje in iz nuje

Splošna ugotovitev testa je, da je fiat 500 living še kar v redu poskrbel za varnost šestega in sedmega potnika v primeru naleta od zadaj. Vseeno pa zadnja dva sedeža v primeru tovrstnih nesreč nudita precej slabšo zaščito kot pa denimo sedeži druge vrste.

Strokovnjaki svetujejo, naj se tretjo vrsto v takšnih avtomobilih uporablja resnično le v nujnih potrebe in na kratke razdalje, ne bi pa smel biti takšen avto kot alternativa prvemu prevoznemu sredstvu v primeru večjih družin. Pri izbiri avta s sedmimi sedeži je potrebno preveriti, ali je v tretji vrsti sploh mogoče kolikor toliko udobno sedeti.

Starši morajo biti tudi pozorni, da proizvajalec otroških sedežev dopušča njihovo umestitev tudi v tretjo vrsto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.