Avto
1331 ogledov

Kaj se zgodi s kolesarsko čelado ob trku kolesarja in vozila?

Volvo
Družbi Volvo Cars in POC sta razvili prvi preskus trka vozila in kolesarske čelade na svetu.

Volvo Cars se je v sklopu novega raziskovalnega projekta za povečanje varnosti kolesarjev povezala z švedsko blagovno znamko na področju športa in varnosti pri razvijanju serije prvih preskusov trka kolesarske čelade z vozilom na svetu.

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Slovenija Kolesarji in mopedisti, pozor: Pravila so drugačna, kot ste mislili!

Posledice trkov med kolesarji in vozili so pogosto hude poškodbe ali celo smrt. Zato pri Volvu vlagajo nove napore, s katerimi želijo prek tehnologij aktivne varnosti povsem preprečiti tovrstne nesreče. Sistem zaznavanja kolesarjev s funkcijo povsem samodejnega zaviranja uporablja avtomobilske kamere in radarje ter opozarja voznika na neposredno nevarnost trka in po potrebi tudi aktivira zavore.

 | Avtor: Volvo Volvo

Primož Roglič Strokovnjaki Zdravje Zato priporočajo kolesarjenje

Nov raziskovalni projekt Volvo-POC pa vključuje serijo posebno zasnovanih preskusov trka v raziskovalnem centru družbe Volvo Cars v švedskem Gothenburgu in je del širšega raziskovalnega programa za razumevanje vrst dolgotrajnih poškodb kolesarjev. Za izvedbo različnih meritev pri preskusu se kolesarsko čelado POC namesti na glavo testne lutke, ki je nameščena na preskuševalno opremo, od koder se izstreli proti različnim območjem pokrova motorja mirujočega vozila z različno hitrostjo in pod različnimi koti. Preskusi temeljijo na regulativnih preskusnih postopkih za zaščito glave pešca. To družbama Volvo Cars in POC omogoča neposredno primerjavo rezultatov trka z nameščeno kolesarsko čelado in brez nje.

Kolo kolesarka kolesarjenje klanec V Sloveniji Avto Kateri je najtežji kolesarski klanec v Sloveniji? Tri legende pravijo ...

Trenutno so preskusni postopki za kolesarske čelade še dokaj osnovni in vključujejo spuščanje čelad z različnih višin na ravno površino ali površino pod kotom in ne upoštevajo trka vozila s kolesarjem. Ugotovitve raziskovalnega projekta bo družba POC uporabila pri snovanju varnejših čelad, ki bodo v primeru trka vozila s kolesarjem nudile večjo stopnjo zaščite, obenem pa bodo preskusi družbi Volvo Cars ponudili tudi koristen vpogled in ugotovitve glede tovrstnih nesreč pri nadaljnjem razvoju.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice