Slovenija
10994 ogledov

Kolesarji in mopedisti, pozor: Pravila so drugačna, kot ste mislili!

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Boštjan Tacol
Globa 300 evrov že za 0,04 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Dnevnik navaja primer mopedista iz Trebnjega, ki so ga tamkajšnji policisti leta 2017 zaradi vožnje pod vplivom alkohola oglobili za 300 evrov, čeprav je imel ob upoštevanju meritvene tolerance le 0,04 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Vrhovni državni tožilec je po poročanju časnika na vrhovno sodišče naslovil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je problematiziral izrek kazni in opozoril na nejasnost zakonske ureditve ter manko enotne prakse. 

Vrhovni sodniki potrdili kazen

A vrhovni sodniki so njegovo zahtevo zavrnili in pritrdili, da je bila kazen mopedistu zakonita, na podlagi te sodne odločbe pa policisti po poročanju Dnevnika sedaj podobno kaznujejo tako mopediste kot kolesarje. 

Električni skiro Nova prevozna sredstva Slovenija Uporaba električnega skiroja po zakonu ni dovoljena

Do situacije, v kateri so alkoholizirani mopedisti in kolesarji kaznovani strožje od voznikov avtomobilov je prišlo zaradi odstavka v zakonu o pravilih cestnega prometa, ki govori o "vozniku, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja", kamor spadajo mopedisti in kolesarji. 

kolesarska steza | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvi odstavek 105. člena zakona o pravilih cestnega prometa našteva enajst tipov voznikov, za katere velja ničelna toleranca do alkohola, denimo poklicne voznike, inštruktorje vožnja ali voznike začetnike. Mopedistov in kolesarjev ni med njimi, omenjajo pa se v tretjem odstavku, ki našteva globe za prekrške v zvezi z alkoholom. 

Na podlagi sodbe kaznujejo tudi kolesarje

V tem odstavku je zapisano, da se "voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja", kaznuje z globo 300 evrov, če ima do vključno 0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. 

policijska kontrola To so novosti Avto Razkrivamo - takšne pomembne novosti in kazni prinaša novi prometni zakon

Ta nejasnost oziroma nedoslednost v zakonu je bila po poročanju Dnevnika srž zahteve za varstvo zakonitosti, ki pa so jo vrhovni sodniki zavrnili in s tako vzpostavili sodno prakso, po kateri je na mopedu kazniva že vsakršna prisotnost alkohola. Ker med voznike, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, sodijo tudi kolesarji, policija pa na podlagi te sodbe po novem kaznuje tudi kolesarje.

Ministrstrstvo za infrastrukturo naj bi te nedoslednosti v noveli zakona, ki naj bi bila sprejeta do konca letošnjega leta, odpravili ter mopediste in kolesarje uvrstili v skupino preostalih voznikov. Na predlog AVP naj bi se sicer najvišja dopustna koncentracija alkohola znižala iz 0,5 na 0,2 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • ivan79 17:00 18.maj 2019.

    Bravo Pepe007. To je nasa banana republika. Lahko delajo z nami kar hocejo. Zakon so sprejeli pod vodstvom nasega dragegega Pahorja, ki je za nagrado zdaj ze drugi mandat v predsedniskem stolu. Ni mogel dobiti boljse nagrade. Policaji pa hitro ...prikaži več izkoristili guzvo, da napolnijo svoje zepe. Kaksna prasicerija.

  • Naklonsky 16:40 18.maj 2019.

    Očitno še nikoli nisi sedel na bicikel...

  • Naklonsky 16:38 18.maj 2019.

    In če si pijan pešec, hodiš cik-cak po pločniku, si tudi kaznovan? Zato, ker nimaš izpita? In če ga imaš, ne plačaš globe.