Avto
60 ogledov

Kako je maraton hitrosti vplival na voznike

Prekoračitev hitrosti Policija
Policija je z včerajšnjo množično akcijo nadzora hitrosti le delno zadovoljna. Zgodilo se ni nobene hujše nesreče, povprečna hitrost je bila nižja, vendar pa ...

Slovenija je bila ena izmed 25 držav, ki je v sredo izvajala tako imenovani maraton hitrosti. V usklajeni akciji so policisti v Sloveniji včeraj nadzirali hitrost na več kot 600 lokacijah, o katerih so pred tem tudi obvestili javnost. 

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi je izpostavil, da so ljudje v glavnem pozitivno sprejeli celotno akcijo za umirjanje hitrosti, kar se je poznalo tudi na cestah.

Tako včeraj policisti niso obravnavali nobene nesreče s huje telesno poškodovanimi, po drugi strani pa so na podlagi podatkov iz prikazovalnikov, ki ob cestah prikazujejo hitrost mimovozečih (table Vi vozite), ugotovili, da je povprečna hitrost včeraj odstopala navzdol za 1 do 3 km/h. Te table niso podlaga za kaznovanje, vseeno pa so jih vozniki včeraj nenavadno upoštevali. 

Za tragedijo je dovolj en voznik 

"Vseeno pa je na cestah še vedno preveč posameznikov, ki ne spoštujejo norm, ter na ta način ogrožajo druge in sebe," je bil ob teh podatkih nezadovoljen Vehovec in izpostavil nekaj primerov ekstremnih prekoračitev hitrosti, ki so se jih včeraj dovolili nekateri vozniki. Pri tem opozarja, da je zlasti med mladimi vozniki premalo zavedanja, kako nevarna v prometu je prevelika hitrost. 

V Bovcu so policisti obravnavali nekoga, ki je znotraj naselja (50 km/h) vozil 98 km/h. Ko so se glavne aktivnosti včerajšnje akcije že zaključile, pa je sistem provida v Mariboru pozno sinoči nekoga ujel pri 129 km/h. Hkrati je bil še pod vplivom alkohola, zato je do odločitve sodišča ostal brez vozniškega dovoljenja.

Na pomurski avtocesti, kjer velja omejitev 110 km/h, so policisti izmerili hitrost 189 km/h, podobno hitrost je nekdo imel tudi na delu gorenjske avtoceste, kjer prav tako velja omejitev 110 km/h. 

Skupaj so v včerajšnjem 12-urnem nadzoru med 6. in 18. uro zaznali 1.136 kršitev prekoračitve hitrosti. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (542), sledijo jim avtoceste (521) in ceste izven naselij (73).

Prekoračitve hitrosti so med poglavitnimi razlogi za nastanek težkih prometnih nesreč. Potem ko se bo konec tega tedna zaključila aktualna akcija, bodo policisti do poletja izvedli še dva podobno poostrena nadzora. 

dezurni@zurnal24.si

 

289337

Komentarjev 4
  • ARBAJTER 17:51 13.avgust 2017.

    Levček Ti si kot kaže njihov fan, pa ti predlagam, da si jih povabiš k sebi domov na dvorišče, se boste skupaj igrali.

  • alojzr 07:44 21.april 2017.

    Inkasiranje zavijati v laž skrbi za varnost je podlo in neodgovorno.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 19:09 20.april 2017.

    Prav nič me ne moti, če kdaj kakšnega policaja pohladijo! To se pač godi zaradi maščevanja za vse svinjarije, ki nam jih servira policija! A.C.A.B.