Avto
112 ogledov

Kako nam je Ford olajšal vožnjo v dežju?

Ford Ford
V hudem nalivu se vidno polje pred vozilom zmanjša na minimum. Vožnja v takih vremenskih razmerah je lahko zelo stresna in naporna. Pri Fordu so predstavili žaromete, ki samodejno prilagodijo svetlobo in izboljšajo vidljivost v ekstremnih vremenskih razmerah.

“Številni vozniki so že doživeli, da se je ‘utrgal oblak’ – nenaden naliv, v katerem je izziv že spremljati cestne oznake,” je povedal Thorsten Warwel, vodja razvoja osvetlitve pri Fordu Evropa.

Pri Fordu so pojasnili, da njihov sistem prilagodljivih žarometov zagotovi širši in krajši svetlobni snop, ki bolje osvetli pešce in kolesarje ob strani ceste ter zmanjša slepljenje nasproti vozečih voznikov. Tehnologija se aktivira glede na delovanje brisalcev vetrobranskega stekla, osvetlitev okolja in hitrost vožnje.

Sistem prilagodljivih žarometov, ki je na voljo za modele s ksenonskimi žarometi (c-max, grand c-max, focus in kuga), ter modele z dinamičnimi žarometi led (edge, galaxy, mondeo in s-max), prilagodi kot in intenzivnost svetlobnega snopa žarometov glede na okolje pri vožnji, da pri hitrejši vožnji po avtocesti daljši in višji snop zagotovi boljšo vidljivost daleč naprej, pri vožnji po podeželskih cestah pa usmeri svetlobni snop dlje v ovinek. Testiranje je vključevalo namensko zgrajena območja za simulacijo osvetlitve in nočne testne vožnje po vsem svetu.

Pričakujemo lahko še več deževnih dni

Pri Fordu se oklepajo tudi na britansko raziskavo, ki je pokazala, da se lahko v primeru dežja število nezgod poveča tudi za do 82 odstotkov. Poudarki raziskave so, da lahko v primeru dviga ravni vode čez cestne oznake pri bleščanju žarometov iz voznikovega zornega kota izginejo celo odsevne oznake.

Hkrati Evropska agencija za okolje napoveduje, da se bo v tem stoletju število dogodkov z močnim dežjem po Evropi povečalo za pet do 25 odstotkov v poletnih mesecih in med 15 in 35 odstotkov v zimskih mesecih. Po statistikah je bilo leto 2015 sedmo najbolj mokro v Veliki Britaniji. Sedem od 10 najbolj mokrih britanskih let so zabeležili po letu 1998.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.