Avto
2650 ogledov

Kako prepoznati policijsko provido

Provida policija radar Saša Despot
Novi policijski passati s sistemom Provida že krožijo po slovenskih cestah in iščejo prehitre voznike. Se ti lahko zanesejo, da jih bodo prepoznali po registrskih tablicah? Preverili smo.

Pred dvema tednoma so policisti ponosno predstavili sedem novih neoznačenih policijskih vozil s sistemom provida, s katerimi so nadomestili že odslužena vozila letnika 2007. V floto so tokrat prvič vključeni VW passati v beli, modri in temno sivi barvi.

Ob predstavitvi so mediji hiteli z objavo sedmih registrskih tablic, po katerih naj bi vozniki prepoznali passate. A se postavlja vprašanje, kako boste v vzvratnem ogledalu in pri 150 km/h ugotavljali, ali je na celjski registrski tablici kakih sto metrov oddaljenega vozila za vami kombinacija številk 960 ali 968. Verjetno je pri tej razdalji glede na podobnost Volkswagnovih modelov težko razločevati že, ali za vami vozi golf, passat ali morda jetta. Poleg tega je malce nesmiselno, da bi si v glavo vbijali vseh sedem kombinacij, na koncu pa nam bo svoj loparček skozi okno pomolil policist v petvaljnem mondeu, na katerega nismo bili pozorni.

Policisti imajo sicer v skladu z zakonom o motornih vozilih v rokavu še enega asa. 32. člen namreč določa, da lahko zaradi opravljanja zaradi opravljanja izvedbenih nalog pri odkrivanju prekrškov, kaznivih dejanj in njihovih storilcev ter varovanju oseb in objektov izdata za posamezna vozila policije in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije dve ali več prometnih dovoljenj in kompletov registrskih tablic, če tako odredi minister, pristojen za notranje zadeve. A na policiji so za Žurnal24 potrdili, da v praksi tega ne uporabljajo in ne menjajo tablic na svojih providah.

Kako prepoznati provido, če ne po registrski oznaki?

Pri 13 dosedanjih patruljnikih, med katerimi so tri škode superb, štiri škode octavie RS (pretežni del superbov in octavij ima standarnde policijske oznake), opel vectra in pet fordov mondea, je bilo delo morda še nekoliko lažje, saj je bila ena njihovih glavnih karakteristik dodatna antena za UKV postajo. Podrobno oko lahko dovolj od blizu v vzvratnem ogledalu opazi tudi dodatne luči, nameščene med režami motorne maske, ali objektiv kamere v bližini policistovega vzvratnega ogledala, od zadaj pa je dokaj na daleč vidna tabla za zadnjim steklom, na katerem se izpisujejo sporočila nadzorovanemu avtomobilu.

Sedmerica passatov se od omenjenih razlikuje po tem, da boste na njih zaman iskali anteno, tudi modre LED-luči so še bolj skrite. Še najbolj v oči (pa še to le od zadaj) padejo po rdeči oznaki TSI, saj se po naših cestah vozi resnično malo passatov z bencinskim 155 kilovatnim motorjem.

Slovo nekaterih "legend"

Odslej pa se voznikom ne bo treba več bati nekaterih avtomobilov, ki so orali ledino pri neoznačenem nadzoru prekrškov na cestah. Tako sta se od policijskega dela med drugim upokojila sivi volvo S60 z ljubljansko registracijo in prav tako siva honda accord mariborske registracije, ki sta od leta 2007 najprej presenetila, nato pa spravila v slabo voljo prenekaterega voznika. Skratka, lahko pozabite na sedem dosedanjih nevarnih registrskih številk. V operativni rabi pa še naprej ostaja zdaj že legendarna opel vectra, ki bo še naprej krožila po gorenjskih cestah, saj kranjska policijska uprava kot edina ni dobila novih okrepitev.

Komentarjev 2
  • Franc Zorko 21:05 11.februar 2013.

    Komentar razumem kot potuho kršiteljem CPP.

  • AlexG 10:32 11.februar 2013.

    Prepoznate po anteni za "CB postajo"???