Avto
15 ogledov

Kako preživeti nesrečo

Prometna nesreča na štajerski avtocesti Bralka Žurnala24
Napačno pripet varnostni pas v primeru nesreče lahko človeka tako rekoč prepolovi, na pol odprto stransko okno je veliko nevarnejše kot popolnoma odprto.

Ameriška patologinja Jan Garavaglia je glavna preiskovalka v floridskem okrožju Orange, širšemu občinstvu pa je znana tudi po svojih nastopih v seriji Discovery Channela Dr. G. Na podlagi dognanj iz svoje "bogate" kariere je zbrala nasvete za voznike, ki so udeleženi v prometni nesreči. Za potnike je namreč lahko usodno marsikaj, kar na prvi pogled deluje le kot malenkost, opozarja Garavaglijeva.

Nekaj citatov iz knjige How Not to Die (Kako ne umreti):
Veliko ljudi se ne zaveda, kaj lahko huda nesreča povzroči človeškemu telesu, sama pa to vidim skoraj vsak dan. Nekatere nesreče so resnično brutalne, prizori trupel pa spominjajo na kakšno slabo grozljivko.

Številni bi še danes živeli, če bi uporabljali varnostne pasove. Notranjost avtomobila je veliko varnejše okolje kot zunanjost. Če vas v nesreči vrže iz avtomobila, so posledice zelo hude.

Zelo pomembna je pravilna uporaba varnostnega pasu. Videla sem ljudi, skorajda presekane na pol, ker pasu niso uporabljali prek ramen. Preveč spuščeno naslonjalo sedeža bistveno zmanjša uporabnost varnostnega pasu.

Tudi zračne blazine rešujejo življenja. Varnostni strokovnjaki svetujejo, da pomaknete sedež nazaj in vreči omogočite prostor za pravilno delovanje ob sprožitvi.

Velikokrat so žrtve nesreč v napačnem trenutku na napačnem kraju. Sama recimo v nobenem primeru ne ustavljam na avtocesti. Imela sem kar nekaj primerov, ko so ljudje menjali pnevmatiko in jih je nekdo od zadaj zbil. Če je z vašim avtomobilom kaj narobe, poskušajte priti vsaj do kakšnega parkirišča ali stranske ulice.

Karkoli v vašem avtomobilu ni privezano, postane v primeru nesreče nevaren izstrelek, pa naj gre za stvari iz trgovine, športno opremo ali kaj drugega.

Okna na avtomobilu imejte vedno zaprta. Velikokrat se zgodi, da skozi odprto okno prileti nevarna žuželka in vam povsem vzame pozornost na cesto. Če pa že želite imeti okna odprta, jih odprite vsaj do konca. Napol odprta okna lahko povzročijo najhujše rane, če vas deloma vrže iz avtomobila.

Najnevarnejše ure na cesti so konec tedna med polnočjo in tretjo uro zjutraj. Takrat raje ostanite na varnem.