Avto
1172 ogledov

Kako se znebiti vonja bencina na rokah

tzfinancnapriloga 11.09.2007, bencin, nalivanje bencina, euro super 95, crpalka, Boštjan Tacol
Nekaterim je všeč, drugi ga sovražijo - vonj po bencinu in drugih gorivih. Na vsak način pa je motorno gorivo za zdravje nevarno. A kako se znebiti trdovratne "dišave", ki se je še posebej lahko navzamemo na bencinski črpalki?

"Vedno ko točim avtomobil, mi roke še dolgo potem zaudarjajo po bencinu," se je pridušala znanka. "Pa vedno uporabim plastične rokavice, ki so poleg točilnega avtomata."

Čeprav marsikomu prija vonj po bencinu, pa gorivo na rokah ni zdrava stvar, niti v manjših količinah. Sestavino benzen, ki je del bencina, namreč zdravstvene raziskave povezujejo s številnimi boleznimi, predvsem kancerogenimi: "Edina zdrava koncentracija benzena, s katero še velja priti v stik je - nič," se glasi že več desetletij staro priporočilo ameriškega inštituta za goriva.

K sreči smo benzenu, pa še to v majhnih količinah, ponavadi izpostavljeni le na bencinskem servisu, kjer še najbolj moti trdovraten vonj, ki lahko ostane zaradi držanja zamazane ročke. 

Nestrpne stranke

"Z uporabo rokavic za enkratno uporabo, ki se nahajajo ob točilnih agregatih, se uporabnik zaščiti pred potencialnim stikom z gorivom. Nekateri uporabniki se odločijo tudi za nakup rokavice, ki ni namenjena zgolj enkratni uporabi in jo hranijo v vozilu za potrebe točenja goriva. Svetujemo tudi, da stranke po zaključenem točenju počakajo nekaj sekund, da gorivo popolnoma odteče v rezervoar in nato previdno izvlečejo točilno cev," svetujejo na OMV Slovenija. 

Tudi pri Petrolu se strinjajo, da je najučinkovitejši sistem proti prenosu goriva na roke preprečevanje stika, tudi tako, da ne pride do polivanja po tleh ali po polnilni ročki. "Problem je prav v tem, da gorivo steče po zunanji strani polnilne cevi in tudi držalu. Razlogov za to je več, glavna pa sta vsaj dva: eden je v naravi goriva (mastno, oprijemljivo in manj hlapljivo), drugi pa žal tudi neprevidnost uporabnikov, ki pipo, preden jo vrnejo nazaj na držalo agregata, ne odcedijo (potrebno bi bilo malo počakati v navpični legi, da se gorivo odcedi nazaj v cev), ampak jo takoj vrnejo na držalo," pravijo na Petrolu.

Preventiva in kurativa

Precej bolje od tenkih plastičnih rokavic na črpalkah se obnesejo medicinske rokavice za enkratno uporabo iz nitrila, ki so precej bolj odporne pri varovanju kože pred škodljivimi kemikalijami. 

Če pa gorivo pride v stik s kožo, je potrebno čim prej umiti roke z milom, najbolje s specializiranimi detergenti za mehanike, ki pa tudi same po sebi včasih ne dišijo najbolj "rožnato". Kot prvo pomoč zato nekateri predlagajo bolj naravne metode, to je razredčen limonin sok, beli kis za vlaganje ali čisti alkohol, ki so vsi zelo učinkoviti v boju proti benzenovim molekulam in nevtralizacijo vonja.

Komentarjev 10
  • Fulmmer 00:53 25.januar 2015.

    Mah, včasih smo frgazer in ketno od mopeda z bencinom pucal, sem smrdel kot tankštela, pa sem še vedno živ....

  • decva1 12:53 23.januar 2015.

    Dam tudi nekaj na ekologijo in ne rabim zaradi tega uporabit plastičnih rokavic, je dovolj že, če si čimprej umiješ roke.

  • Ferluci 11:00 23.januar 2015.

    No, nekaj pa lahko daš tudi na higieno, ne samo na smrad. Se zavedaš, kdo je vse pred tabo držal in mečkal tisto ročko.