Avto
63 ogledov

Kateri del Slovenije je doživel avtomobilski razcvet?

nepravilno razvrščanje Saša Despot
Slovenska strast nad avtomobili in sploh motornimi vozili ne pojenja, saj se jih je v državi lani v primerjavi z letom 2014 nakopičilo še precej več. A ob tem je več kot polovica vseh avtov starejših od devet let. Zanimiv je tudi podatek, v kateri statistični regiji se je zadnja leta najbolj izplačalo ukvarjati s trgovino z avtomobili.

Statistični urad je objavil letne podatke glede stanja motoriziranosti Slovencev. V letošnjem poročilu urad ugotavlja, da se je skupno število cestnih vozil (motorna vozila, priklopniki ...) zvišalo za dva odstotka in jih je sedaj registriranih že 1,438 milijona. Kategorija osebnih avtov (približno tri četrtine vseh vozil) je zrasla za odstotek na 1,079 milijona. 

Lani je bilo v Sloveniji na novo prvič registriranih 108.000 vozil, kar je kar 12-odstotno povišanje v primerjavi z letom prej. 74 odstotkov teh vozil je bilo registriranih kot novih, dobra četrtina pa je bilo pred tem že registriranih v tujini.

Glede na premike pri promociji električnih in hibridnih avtomobilov je logičen tudi precej višji delež na novo registriranih tovrstnih vozil (električnih je bilo na dan 31. 12. 2015 registriranih 288), čeprav vsi alternativni pogoni še vedno zajemajo le odstotek celotnega trga. Daleč v ospredju kot pogonski sredstvi ostajata bencin (55 odstotkov, -2 odstotka v primerjavi z 2014) in dizel (44 odstotkov, +5 odstotkov).

Statistični podatki o trgu avtomobilov | Avtor: SURS SURS
Glede na podatke, kako se je gibala stopnja rasti osebnih avtomobilov, izstopa primer zasavske statistične regije, kjer je število registracij v zadnjih 15 letih naraslo kar za 58 odstotkov. Najmanjšo rast pa so zabeležili v goriški regiji.

Statistični podatki o trgu avtomobilov | Avtor: SURS SURS
Glede starosti avtomobilov jih le dobih 10 odstotkov spada v kategorijo mlajši od treh let. Velika večina pa spada v kategoriji 9-11 let (18,6 odstotka) in starejši od 11 let (36,1 odstotka). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.