Avto
547 ogledov

Kateri je najbolj prodajan avto na Švedskem? Ne, ni volvo!

Golf GTI clubsport S Volkswagen
Po več kot pol stoletja se je prvič zgodilo, da je znamka Volvo izgubila popolni primat na domačem tržišču.

Podatki za leto kažejo, da je bil najbolj prodajan model avta na Švedskem VW golf, tudi sicer najbolj prodajan avto v Evropi. Prodali so jih prek 22 tisoč, med novimi registracijami je dosegel 5,9-odstotni delež, kar je bilo dovolj, da je za 0,2 odstotni točki premagal trojico sorodnih modelov volvo V70/S90/V90 (med letom so prenehali izdelovati serijo 70, nasledila sta jo limuzina S90 in karavan V90).

Vse od leta 1962, ko je s trona vrgel VW hrošča,  je bil kateri izmed modelov znamke Volvo vedno prvi na lestvici prodajanih na Švedskem, poroča BBC. K slabšemu prodajnemu rezultatu je verjetno vplivalo dejstvo, da znamka za domači trg ni uspela zagotoviti dovoljšnih količin svojega novega največjega karavana V90, po drugi strani pa je Volkswagnu rezultat uspel kljub aferi Dieselgate in še s staro različico golfa, saj je bil za modelno leto 2017 konkretno prenovljen. 

Volvo kot znamka ostaja vodilna. Omenjenim modelom na tretjem in četrtem mestu sledita volvo S60/V60 in volvo XC60. Pred model volvo V40 na šestem mestu se je na peto mesto uspelo vriniti le VW passatu.

Prodaja novih avtov v letu 2016 je sicer na Švedskem cvetela z osemodstotno rastjo, kar gre zasluga uspešni gospodarski klimi. Kar 50-odstotno rast pa so zabeležili pri nizko- in brezemisijskih vozilih, prodali so jih okoli 13.000, pri čemer je Volkswagen s svojim passatom GTE daleč v ospredju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.