Avto
6365 ogledov

Marsikomu ni jasno, kaj izmed teh štirih možnosti naj kupi

Prevoz koles nosilec
Načinov je veliko, a niso vsi za vse.

Toplejši meseci leta so kot nalašč za kolesarsko odkrivanje obalnih mest, panonskih gričev ali alpskih dolin. Priljubljenost kolesarjenja je med Slovenci v porastu, ne glede na to, ali so vam bližje cestna, treking ali gorska kolesa. A številnim roji po glavi isto vprašanje - kateri je najboljši transport koles z avtomobilom?

Odgovorov je lahko več in vsak zase pravi. Odvisno od tega, koliko koles želite vzeti s seboj, kako pogosto bi to počeli in tudi, kako fizično fit ste za njihovo zlaganja na in iz avtomobila. Od vsega naštetega pa je seveda zelo odvisen tudi potreben finančni vložek.

Peugeot 5008 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

1. način: prevoz kolesa v avtu

Na papirju je to najcenejši način, ker ne potrebujete posebne dodatne opreme, a seveda le, če imate dovolj velik avto. Omejitev takšnega načina je jasna - v avto bo šlo le eno kolo, če boste vanj silili še drugega, tvegate praske. Pozabite pa na veliko dodatne prtljage ali potnikov. Skoraj gotovo bo treba odstraniti vsaj prvo gumo, pri tem pa bodite pozorni, da ustrezno zavarujete ploščice diskastih zavor. Ko se enkrat stisnejo skupaj … Kolesa v avtu nujno učvrstite s trakom, da v primeru zaviranja v sili ne bodo udarila v prednja potnika.

Prednosti: Kolesa so v avtu najbolj varna pred krajo in vremenskimi vplivi. Ne potrebujete dodatnih nosilcev. Nobenih dodatnih vplivov na vožnjo.

Slabosti: Potrebujete dovolj velik avto. Prostor le za eno, včasih dve kolesi. Težko in umazano nalaganje. Velika omejitev s prostorom za vse ostalo in ostale.

Prevoz koles nosilec | Avtor: Profimedia Profimedia

2. način: strešni nosilci

Najbolj priljubljen način prevoza, še posebej za družine, saj je na klasični avtomobilski strehi prostora za štiri kolesa. Večina karavanov in križancev ima že strešne sani, za katere je potrebno dokupiti ustrezne prečne nosilce in nato še nosilce za kolesa. Rešitve obstajajo tudi za druge tipe avtov. Ne varčujte pri samih nosilcih koles, saj je njihova trdnost med vožnjo in zanesljivost zaklepa s ključavnico zelo pomembna.

Prednosti: Povsem prost prtljažni prostor. Ne poškodujejo laka na avtu. Strešni nosilci pridejo prav še za druge stvari, recimo strešni kovček.

Slabosti: Težavno dviganje koles. Omejitve pri višini, recimo garažne hiše. Konkreten skok v porabi goriva na avtocesti. Dovzetnost za sunke vetra. Ob daljši neuporabi jih je treba sneti.

Prevoz koles nosilec | Avtor: Profimedia Profimedia

3. način: prtljažni nosilec na trakove

Najcenejši način za zunanje prevažanje koles. Prtljažnik, ki glede na izvedbo omogoča prevoz do treh koles, se namesti na prtljažna vrata in učvrsti s trakovi. Primeren je za občasno rabo.

Prednosti: Cenovno dostopno. Namenjen tudi za majhne avte. Ni bistvenega vpliva na porabo. Enostavno nalaganje koles. Enostavno skladiščenje. 

Slabosti: Zelo omejen dostop do prtljažnika. Kolesa lahko nevarno zakrivajo zadnje luči na avtu. Treba je biti posebej pozoren, da je varno nameščen. Zaponke na trakovih lahko poškodujejo lak. Slabša vidljivost nazaj.

Nosilec za kolo kolesarjanje | Avtor: Profimedia Profimedia

4. način: nosilec na vlečni kljuki

Najbolj zanesljiv, a tudi najdražji način prevoza koles. Takšen nosilec je zelo stabilno umeščen na avto oziroma njegovo vlečno kljuko in s ključavnico zavarovan pred krajo. Namestitev nosilca je hitra. Nalaganje koles je enostavno.

Če želite z avtom voziti električno kolo, potem je zaradi njihove izdatne mase edina možnost nosilec za vlečno kljuko. Vendar pozor, nosilec mora biti atestiran za prevoz e-koles, saj so dvakrat težja od klasičnega kolesa.

Večina jih ima lastna svetila, zato je takšno vozilo varno. Ker imajo naprednejši nosilci možnost upogiba, je mogoče prtljažna vrata povsem odpreti tudi z naloženimi kolesi. Odvisno od izvedbe je prostora za do 4 kolesa.

Prednosti: Najbolj varen in avtu prijazen način prevoza koles. Najbolj enostavno nalaganje. Ni omejitve za dostop do prtljažnika. Hitra montaža.

Slabosti: Cena. Potrebna je vlečna kljuka. Potrebuje več prostora za skladiščenje. Slabša vidljivost nazaj.

 

 
Komentarjev 3
  • Jure Zavrnik 23:13 12.maj 2019.

    V Tourneo Connecta enako...

  • Ejsi_Disi 12:52 10.maj 2019.

    V Partnerja ali Berlingota grejo notri tri cela kolesa. Brez podiranja prednjega kolesa. En otroški ter dve odrasli enduro kolesi. Vzamem pa ven samo zadnja dva sedeža.