Avto
6203 ogledov

Kazen le 50 evrov, a se jo izplača plačati

Radar Profimedias
Naj vas znesek pod mejo 70 evrov za kazen za prometni prekršek, ki vam ga nalaga prvo obvestilo iz tujine, ne uspava. Še posebej v primeru kazni iz Avstrije je to lahko šele začetek lestvice še precej višjih mogočih kazni.

Na pisanje v zvezi s prometnimi kaznimi, ki jih za prekrške na tujem plačajo slovenski rezidenti, se je odzval naš bralec Aleš. Pred kratkim je namreč od avstrijskih organov prejel "anonimno odredbo" o prekršku.

PREBERITE ŠE:

Zaradi ugotovljene prekoračitve dovoljene hitrosti za 16 km/h, ki se je zgodila že pred pol leta, so mu na podlagi identifikacije vozila in njega kot lastnika naložili plačilo kazni v višini 50 evrov s štiritedenskim rokom plačila.  

Spomnimo, meja za denarno kazen iz tujine, ki jo pri odločanju o upravičenosti odločb tujih organov upošteva pristojno celjsko okrožno sodišče, je postavljena na najmanj 70 evrov.

Je bralec storil prav, ker je kazen glede na prepričljivo argumentacijo in grožnjo po morebitni še višji kazni raje kar takoj poravnal in ni čakal, da avstrijski organi zaradi neplačila pošljejo na celjsko sodišče odločbo s sankcijo, ki jo mora nato sodišče potrditi (ali zavreči), da postane pravnomočna in izterljiva?

Enotna avstrijska kazen in enostaven postopek? Ne bo šlo.

Na prvi pogled bi bralec lahko tvegal, saj tuje kazni pod 70 evri ne pridejo "skozi" postopek slovenskega sodišča. Vendar pa je avstrijski pravni red glede prometnih kazni precej bolj kompliciran od večine drugih v EU in obstajala bi velika verjetnost, da bi namesto 50 evrov sosednja država od bralca na koncu zahtevala precej višje zneske. Zakaj?

Kazen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Avstrija je že tako znana kot dežela, kjer ne obstaja enotne tarife prometnih kazni, saj vsaka zvezna dežela uporablja svoj cenik. Potem je tu še razlika v načinu kaznovanja ali vas zasači uradna oseba ali avtomatska naprava. Prav tako so posebnost različni pravni ukrepi. Za prekrške med 37 in 220 evri se na krišitelja naslovi t. i. anonimna odredba, ki se vroči osebi, za katero se upravičeno domneva (recimo lastnik vozila), da pozna kršitelja. Takšno odredbo je prejel tudi bralec.

Če globa po tej anonimni odredbi ni plačana v štirih tednih, anonimna odredba postane brezpredmetna, zoper voznika vozila pa se sproži ustrezen upravnokazenski postopek, je zapisano ne specializiranem spletnem portalu E-justice. 

Ta postopek pa postane za kršitelja precej dražji, saj upravni organ sproži postopek iskanja storilca, globa pa je v tem primeru dejansko lahko precej zvišana, hkrati pa kršitelj (lastnik) v avstrijskih evidencah ne bo več ostal anonimnež. Če proti anonimni uredbi sploh ni možnosti pritožbe, pa lahko domnevni kršitelj vsaj na nov postopek lahko vloži ugovor. Po zaključku postopka avstrijski organ izda odločbo, ki nato roma v Celje.

Celjsko sodišče bo nato obravnavalo pravnomočno avstrijsko odločbo, v kateri pa bo novi znesek kazni lahko precej višji od omejnih 70 evrov. S sodišča so za Žurnal24 na konkretno vprašanja glede primera bralca le poudarili, da o tem primeru ne morejo odgovarjati, saj so "pristojni le za odločitev o priznanju in izvršitvi že pravnomočnih odločb tujih sodišč in drugih pristojnih organov."

Bralec je glede na takšne argumente očitno storil prav, da ni odlašal s plačilom.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Papaja Popi 12:00 21.avgust 2015.

    Naši namerno zavajajo, da potem služijo z naivneži, ki ne plačajo.

  • Avatar skeptik
    skeptik 11:45 21.avgust 2015.

    "Kazen le 50 evrov, a se jo izplača plačati"Bedniki polpismeni. Kazen se SPLAČA plačati. Je pa res, da nekaj izplačaš, ko plačaš. Res vas je lahko sram, nivo slovenskega jezika še nikoli ni bil tako nizko, odkar je škoda ...prikaži več € za lektorje. In vsak pisunček je lahko novinar. Žalostno, res!!!

  • vzev 20:02 20.avgust 2015.

    Ne rabiš pisati neumnih odgovorov. Samo lepo sem vprašal (sem pa pozabil ?). Za Slovenijo velja 30 dnevni rok. Ali to ne velja za tujino? Ker to je malo nepravično, da dobiš kazen za pol leta nazaj. Dobro za takšen ...prikaži več majhen znesek še ni problem, pri večjih zneskih pa je. Kaj pa ti veš točno kaj si delal pol leta nazaj. Komu si takrat posodil avto....