Avto
561 ogledov

Kaznivo: starši puščajo prižgana vozila pred vrtci

Razno 28.10.12, izpusni plin, izpuh, dim, avto, foto: shutterstock Shutterstock
Bralka nas je opozorila, da v mrzlih dneh opaža, da starši, ki vozijo otroke v vrtce, pred vhodi puščajo prižgana vozila, kljub temu, da nikogar ni v vozilu. "Pred vhodom je skoraj vsako jutro smrdljiva dimna zavesa. Zelo neprijetno je, ko vohamo strupen dim, zato, da nekomu ni hladno, ko se po desetih minutah vrne iz vrtca," pravi bralka.

"Emisije vozila, ki stoji na mestu, so manjše kot vozečega. Na žalost je ogrevanje avtomobila početje, ki je vseeno krivo za zelo velike izpuste delcev, tudi črnega ogljika, saj je motor mrzel. Izpusti mrzlih motorjev so močno večji od ogretih," pojasnjuje doc. dr. Griša Močnik, direktor raziskav in razvoja pri podjetju Aerosol, kjer so med drugim raziskovali in izvajali meritve, kako učinkovita je omejitev prometa po zaprtju Slovenske ceste pri znižanju onesnaženosti zaradi prometa.

Močnik še pojasnjuje, da so tovrstna opažanja opazili v laboratorijskih meritvah v laboratoriju JRC Ispra.

Policisti izrekajo kazni

vozniško dovoljenje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je določeno, da v primeru, ko voznik na cesti ustavi vozilo več kot za tri minute ali vozilo parkira, mora takoj ugasniti motor. Iz te določbe je razvidno, da je voznik v kršitvi samo, če je udeležen v javnem cestnem prometu. Na policiji pojasnjujejo, da to pomeni, če zjutraj pred stanovanjskim blokom ali hišo lastnik vozila vozilo prižge pred vožnjo iz kakršnega koli razloga njegovo početje po veljavni prometni zakonodaji ni prepovedano.

V letu 2015 so policisti za naveden prekršek izrekli 37 glob v cestnem prometu v 11 mesecih leta 2016 pa so izrekli 29 glob. Za takšen prekršek je zagrožena kazen v višini 80 evrov.

Komentarjev 13
  • schtayerz 11:17 26.december 2016.

    Ja al bo pa nekdo umrl, če bo za 5 min avto ugasnil in ga pol spet prižgal...

  • primozzm 17:09 25.december 2016.

    pa vseeno razbije šipo in samo gas

  • glicinija 14:04 25.december 2016.

    starši, preusmerite pozornost na vzgojo otrok