Avto
17074 ogledov

Kdaj vam bodo zaradi uživanja marihuane vzeli izpit?

marihuana džojnt kajenje Shutterstock
Če ti dokažejo THC v telesu, ti gre vozniška, velikokrat slišimo. In THC najdlje časa ostane v laseh. Pa to drži?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) voznike, ki so zaloteni pod vplivom prepovedane droge, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi deli v dve skupini: voznike, ki so pod vplivom in voznike pri katerih se ugotovi prisotnost navedenih snovi. Vožnja pod vplivom je prepovedana.

Za kršitelje, torej za tiste, pri katerih je bilo ugotovljeno, da so vozili pod vplivom drog, je predvidena globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšnje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. 

Hitri test potrdi sum, sledi odvzem krvi in urina

Policist na podlagi posebnega postopka ali hitrega testa potrdi sum, da je oseba pod vplivom prepovedanih snovi in odredi strokovni pregled s preiskavo krvi in urina. Las nihče ne preverja.

Lani so policisti izvedli 2500 testov na prisotnost prepovedanih drog med vožnjo. Pri 753 je bil po pozitivnem hitrem testu opravljen strokovni pregled z odvzemom krvi in urina. Kar 559 pa je bilo takih, ki so odklonili strokovni pregled in tako zavestno ostali brez vozniškega dovoljenja. To pomeni, da so kadili neposredno ali nekaj ur preden so sedli v avto. Če marihuano kadite denimo ob 22. uri, na pot pa se odpravite ob 7. uri zjutraj, niste več pod vplivom.

Alkotest Alkohol in droge Avto Policisti bodo decembra poostrili nadzor

Postopek poteka tako, da policist najprej preizkusi horizontalni in vertikalni drget oči ter njihovo usmerjenost. Pri tem mora oseba z očmi slediti pripomočku, ki mu ga pred obrazom premika policist (na primer svinčniku). Sledi ocena velikosti zenic, kjer si pomaga s kartončkom, na katerem so velikosti zenic grafično prikazane in jih lahko primerja. Povprečna velikost zenice je med tremi in 6,5 milimetri. V nadaljevanju s svetilko posveti v predel oči in pri tem opazuje reakcijo zenic na svetlobo, če je ta morda upočasnjena.

Vpliv dokazan, če je snov prisotna v krvi

Šteje torej, da je voznik pod vplivom prepovedane droge, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, če se prisotnost teh snovi ugotovi v krvi in ali v slini. Toksikologi namreč ugotavljajo, da omenjene substance vplivajo na zmanjšane sposobnosti le v času, ko je prisotnost teh snovi možno ugotoviti v krvi in/ali slini.

 Zdravljenje s konopljo: Tako vršički marihuane kot sintetični THC imajo psihoaktivne učinke, medtem, ko kanabidiol (CBD) ni psihoaktiven.

Psihoaktivne snovi v krvi/slini, če ste kadili pred nekaj urami

"Detekcija psihoaktivnih snovi v krvi je vezana na relativno kratko časovno obdobje nekaj minut do nekaj ur, ki je lahko tudi mnogo krajše od časa, ki je potekel med dogodkom in odvzemom biološkega materiala za analizo," pojasnjujejo na policiji. Podobno velja za detekcijo psihoaktivnih snovi v slini. "Vpliv je nedvomen, saj je razpolovni čas vpliva teh snovi v krvi kratkotrajen," poudarjajo na policiji. Pri kajenju marihuane namreč THC, ki ostane v telesu, ni ista molekula, ki povzroča tako imenovano zadetost, saj gre za neaktivne metabolite.

Vožnja in alkohol Ste vedeli Avto Ali veste, kdaj voznik ne vidi več rdeče barve?

Za ugotavljanje vpliva psihoaktivnih snovi policija trenutno uporablja hitre teste za odkrivanje drog v slini proizvajalca Securetec, tip DrugWipe® 6S. Na podlagi rezultata hitrega testa (služi kot  indikator) se policisti odločijo, ali bodo preizkušancu odredili strokovni pregled z odvzemov vzorcev krvi in urina za analizo. Ne glede na rezultat hitrega testa, sta le rezultat analize vzorcev in mnenje zdravnika dokaz v nadaljnjem postopku.

V urinu snovi prisotne več tednov

Kadar pri vozniku ne morejo dokazati vpliva, psihoaktivnih snovi pa so prisotne v urinu, je voznik napoten na kontrolni zdravstveni pregled. Znano je, da sledi THC in drugih prepovedanih snovi ostanejo v urinu tudi do nekaj mesecev oziroma tednov, najdlje THC, najprej se "izpere" kokain. Prisotnost psihoaktivnih snovi in njihovih metabolitov v urinu dokazuje le uživanje določene vrste droge, ni pa je mogoče vedno in zanesljivo povezati z zmanjšanjem psihofizičnih sposobnosti v času obravnavanega dogodka.

 

 

 

 

Komentarjev 13
  • Lovebites 19:05 28.januar 2018.

    Dajte pustit zdaj debato o zdravilnih ucinkih konoplje. Dejstvo je,da zadetek ne more za volan.Nima niti refleksov,psihofizicno ni sposoben,vidi samo Bob Marleya,tako da ne trobezljat neumnosti.

  • jakec1575 17:00 28.januar 2018.

    Nisem zagovornik drog sploh, ampak nisem se videl dirkati cloveka, ki je kadil travo. Videl sem pa nadrogirane s kokaion in alkoholom, posebej tisti, ki ga zmesajo se z redbullom. Legalne pijace, ki so v 20 letih odnesle vsaj 1000 ...prikaži več slovenskih zivljenj in prizadele stevilne druzine z invalidi.

  • mirror 15:01 28.januar 2018.

    Kdaj pa bo legalizacija konoplje? Ne samo da se mi zdi, celo trdim lahko, da je ta legalizacija marihuane samo predvolilni bonbonček levice.