Avto
3061 ogledov

Policisti bodo decembra poostrili nadzor

Alkotest Nik Rovan Fotografija je simbolična.
Med slovenskimi vozniki vse več marihuane, kokaina in amfetaminov.

Policisti so v letos izvedli 2500 testov na prisotnost prepovedanih drog med vožnjo. Pri 753 je bil po pozitivnem hitrem testu opravljen tako imenovani strokovni pregled z odvzemom krvi in urina. "Zaskrbljujoč pa je podatek, da je med testiranimi bilo 559 takih, ki so odklonili strokovni pregled in tako zavestno ostali brez vozniškega dovoljenja," pravi Igor Velov, direktor Agencije za varnost v prometu (AVP).

V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo poškodovanih in 68 lažje.

Osem odstotkov vprašanih vozilo zadetih

Na podlagi ankete, ki jo je izvedla AVP, je eden od treh vprašanih že užival prepovedane droge, kar osem odstotkov vprašanih je pod vplivom drog že sedlo za volan. Vsak tretji to počne redno. "Vedeti moramo, da gre samo za tiste, ki so to priznali, zato menimo, da je takih še več," pravi Velov. Droge, ki se najpogosteje pojavljajo med slovenskimi vozniki, so marihuana, kokain in amfetamini.

katana Slovenija Vozil pod vplivom drog, oborožen s katano

"Tudi mladi pogosto sedejo za volan pod vplivom prepovedanih drog, ker menijo, da bodo policiste lažje prenesli okoli," pravi Ivan Kapun iz Generalne policijske postaje. Za hitri test na droge, ki ga imajo zadnji dve leti, se policisti odločijo, ko je alkotest negativen, "čudno obnašanje voznikov pa se še nadaljuje".

Ukrep, ki doleti voznika pod vplivom alkohola je 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšnje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, ter 1200 evrov kazni.

"Zagotovite si varen prevoz"

"Na Združenju DrogArt v okviru terenskega dela opažamo večjo problematiko vožnje pod vplivom psihoaktivnih substanc, vključno z alkoholom, predvsem v krajih, kjer je manjša ponudba alternativnih možnosti prevoza," pravi Marko Verdnik iz združenja DrogArt. Verdnik tako opozarja na pomen zagotovitve varnega prevoza, kjer bi z informacijami o prevozu lahko sodelovali tudi organizatorji prireditev ter klubi, občine pa bi zagotovile javne prevoze tudi ponoči.

Pozor Zdravje Bodite v krogu prijateljev in pazite drug na drugega

Tako kot alkohol tudi droge vplivajo na zaznavo, predvidevanje in presojo ter odločanje in končno izvedbo ustreznega ravnanja. Prepovedane droge vplivajo tudi na doživljanje resničnosti – spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja, povzročajo pa lahko tudi številne druge nezaželene učinke (krči, slabost, tresenje …). Udeleženci naj poskrbijo za svojo varnost in se pod vplivom drog nikakor ne usedejo za volan, prav tako pa naj se ne usedejo v vozilo, kjer je voznik pod vplivom prepovedane droge, poudarjajo na AVP.

Urad RS za meroslovje Slovenija Še pred veselim decembrom kup pijanih voznikov.

Decembra poostren nadzor policistov

Policisti bodo med 11. in 24. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil.

kokain Na prepovedane droge Slovenija O obveznem testiranju funkcionarjev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.