Avto
13 ogledov

Kdo ni trezen za volanom?

Alkotest Saša Despot
Danes se začenja jesenski del preventivne akcije 0,0 šofer – Trezna odločitev. Čez konec tedna in ponoči pričakujte več policistov ob cesti. V ospredju nadzora bodo profesionalni vozniki.

Akcija je namenjena zmanjšanju škodljive in tvegane rabe alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v prometu. Zaključila se bo v soboto, ponovili pa jo bodo novembra in decembra.

Kot so na ministrstvu za zdravje zapisali v sporočilu za javnost, je njen namen preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih s tem ter spodbujanje celovitega pristopa k težavi.

Oktobrski del je namenjen predvsem policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola, še posebno nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, ki bodo prevažali otroke, so zapisali na ministrstvu.

Ker so glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let glede vožnje pod vplivom alkohola težavni zlasti konci tedna in nočni čas, bo nadzor policije usmerjen predvsem v ta obdobja. Prisotni bodo tudi na območjih lokacij javnih prireditev.

Nadzor se začne že v lokalih

Inšpekcijske službe in policija bodo nadzorovali tudi strežbo alkohola v lokalih, inšpektorat za delo pa bo nadzoroval spoštovanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu.

Javna agencija RS za varnost prometa bo v okviru akcije organizirala preventivni dogodek z osveščanjem o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola ter pripravila spletno pismo s sporočilom "Ko vozim, ne pijem".

Oktobra bodo poleg tega na osnovnih in srednjih šolah ter drugih izobraževalnih ustanovah potekale preventivne dejavnosti, na prireditvenih prostorih, v gostinskih lokalih, nočnih klubih in bencinskih servisih pa bo s projektom "Čista nula – čista vest" in akcijo Evropska noč brez prometnih nesreč prisoten tudi Zavod Varna pot.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:10 23.oktober 2012.

    Za nagrado bi lahko treznim dal tud kakšno nalepko.