Avto
88 ogledov

Kdor pravilno parkira, tako tudi vozi

Nadzor policije
1/6
Saša Despot
Gorenjski policisti in redarji so v današnjem poostrenem nadzoru hitrosti voznikov pri prehitri vožnji ujeli 57 prekrškarjev.

„Vse se začne in konča pri parkiranju,“ je ob skupni akciji s Policijsko upravo Kranj povedal Boštjan Omerzel, vodja službe občinskega redarstva na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin  Žirovnica,  Jesenice, Kranjska  Gora in Gorje, ki sta v skupni akciji izvajala poostren nadzor nad prometom. Omerzel je ob tem pojasnil, da vozniki, ki spoštujejo parkirne predpise tudi sicer vozijo bolj strpno.

Na teren so se odpravile tri policijske patrulje z laserskimi merilniki hitrosti, vozilo s sistemom provida ter redarji s stacionarnima radarjema in policist na motorju, voznike pa so nadzorovali na več lokacijah na Jesenicah, v Žirovnici in Kranjski Gori. Nadzor so opravili z metodo verige, policijski inšpektor iz PU Kranj Simon Sušanj pa je pojasnil, da tak nadzor opravljajo zato, ker „prisotnost uniforme na terenu pomeni tudi zmanjšanje hitrosti“, ko se policisti umaknejo, pa za nekatere voznike to pomeni, da lahko spet vozijo hitreje. Policisti in redarji sicer poudarjajo, da bi radi z merjenjem hitrosti vplivali na zavedanje voznikov o posledicah neprilagojene hitrosti, saj stopnja poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno z njo in s tem na večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

Po par minutah dvajset preveč

Prvi, stacionarni radar so redarji namestili na stojalo na Cesti Borisa Kidriča na začetku Jesenic in že po nekaj minutah, kljub prisotnosti redarjev, policista in več novinarjev, z njim ujeli voznika, ki je pri dovoljeni hitrosti 50 kilometrov na uro vozil 71. Medobčinsko redarstvo je sicer včeraj opravilo 100.000 meritev hitrosti od leta 2009, od takrat pa se je bistveno zmanjšalo število prekrškov – ob začetku izvajanja meritev je namreč vozil prehitro vsak šesti voznik oziroma 17 odstotkov vseh, danes pa je prehiter samo še vsak petdeseti voznik. Skupaj so obravnavali 4.000 prekrškarjev, letos preko 600. 

Kaznujejo tudi smetenje

„Dejansko večina voznikov vozi med 50 in 55 kilometrov na uro, najbrž tudi zaradi tega, ker smo precej vidni. Kršitev tukaj še nismo ugotovili,“ pa je povedal policist Damjan Lepoša, ki je meril hitrost z laserskim merilnikom hitrosti v kraju Slovenski Javornik. Pojasnil je, da je dejansko vedno manj voznikov, ki vozijo prehitro ali ni pripetih z varnostnim pasom. Tako okoli 95 odstotkov voznikov vozi s predpisano hitrostjo ali do deset kilometrov na uro preveč, po ugotovitvah policistov se je zmanjšala tudi povprečna hitrost vožnje voznikov. Precej več pa je kršitev, ko ljudje vozijo z mobilnimi telefoni v rokah, saj se menda vozniki še vedno premalo zavedajo, da je osredotočenost na vožnjo med uporabo mobilnega telefona med vožnjo veliko manjša kot sicer. Ob preverjanju vinjenosti in karakteristik vozila policisti zaradi pogostejših kraj barvnih kovin pregledujejo tudi kombije, oglobijo pa tudi tiste voznike, ki skozi okna mečejo smeti. 


Skupaj so danes izmerili hitrost več kot 2.200 udeležencem v prometu in odkrili 57 prehitrih voznikov. Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 74 kilometrov na uro, izven naselja pa 75 kilometrov na uro. Policisti so plačilne naloge prehitrim napisali takoj, iz redarstva pa bodo položnice dobili še ta teden. Ob teh še šest voznikov ni uporabljalo varnostnega pasu, eden pa ni ustavil pri rdeči luči na semaforju.

Najhitreje ponoči in konec tedna

Največ kršiteljev prometnih predpisov policisti in redarji ujamejo ob lepem vremenu na praznih cestah, najhujše kršitve pa beležijo ponoči in preko koncev tedna. Omerzel je sicer k temu dodal, da se število prehitrih voznikov pri njih zmanjšuje tudi zaradi preventivnega vpliva merilnih tabel 'vi vozite', ki voznikom informativno kažejo njihovo hitrost, prestavljive pa premeščajo tja, od koder občani poročajo, da imajo težave zaradi prehitrih voznikov.

Komentarjev 6
  • Srečni Felix 21:33 31.julij 2013.

    No in zadnja slika, čisto inkasantsvo. Konec omejitve 60 in hop po njem.

  • Srečni Felix 21:29 31.julij 2013.

    Tisti srednji policaj na prvi sliki je bil še pred kratkim v Kranju, stacioniran pri Tušu. Se mi je zdelo, da poteka zadnje čase promet mimo Tuša malo bolj tekoče in hitreje.

  • Johan Spohan 17:16 31.julij 2013.

    ČPe je to o parkiranju res potem kranjski redarji vozijo obupno.Z belim osebnim avtomobilom KR ZV890 parkirajo po avtobusnih postajah( raji pa takoj naredijo sliko in pošljejo inkasantsko položnico), na parkirnih boksih parkirajom počez (v Zarici). Na nasprotni strani pa ...prikaži več je parkiranje na pločniku verjetno dovoljeno, vsaj dosedaj proti temu še niso ukrepali) in sploh so mojstri butastega postavljanja tega vozila. Jim je očitno z namenom kasiranja vse dovoljeno, kar je drugim voznikom prepovedano. .