Avto
593 ogledov

Kitajci predstavili najhitrejši vlak na svetu

Kitajski supervalk Reuters
Kitajsko podjetje CSR Corp je predstavilo novi najhitrejši vlak na svetu z močjo 22.800 kilovatov, ki s šestimi vagoni zmore hitrost 500 km/h in več, s čimer za kar 200 km/h prekosi vse druge vlake.

Supervlak kar poka od moči. Trenutno najmočnejši vlak na Kitajskem (CRH380), ki vozi med Pekingom in Šanghajem, zmore 9.600 kilovatov moči, novinec pa kar 22.800 kilovatov, ki mu zagotavljajo hitrost tudi do 500 km/h. Vlak so pobarvali na sivo, videz pa spominja na ostre kitajske meče. Pri izdelavi konstrukcije so uporabili plastične materiale, okrepljene s karbonskimi vlakni, prav to pa je bil ključ do neverjetne hitrosti, saj je edini vlak na svetu, ki zmore tudi višje hitrosti od 500 km/h. Na testu na francoskih tirih je vlak zmogel hitrost 574,8 km/h, a ga še ne bodo uporabili v prometu.

"Testiranje bo prineslo koristne informacije, ki jih bomo uporabili pri nadaljnjem raziskovanju," je dejal strokovnjak za vlake Shen Zhiyun. Kitajska, ki je zaradi največjega števila prebivalcev na svetu zelo odvisna od železniškega prevoza, ogromno denarja namenja razvoju transporta. Kritiki vseeno menijo, da ima Kitajska že zdaj dovolj hitre vlake (do 300 km/h), s pojavom še hitrejših pa naj bi močno poskočile tudi cene kart. Pomisleki letijo tudi na varnost. Še posebej po julijski nesreči superhitrega vlaka na Kitajskem, v kateri je umrlo 40 ljudi.

Vseeno gre za nov izjemen dosežek, še posebej, ker francoski TGV zmore "zgolj" 320 km/h, na Japonskem vlaki dosegajo hitrosti do 300 km/h, najhitrejši nemški vlaki ICE pa hitrosti do 330 km/h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.