Avto
4410 ogledov

Ko Euro NCAP električno teslo primerja z varnostjo evropskih znamk

Testi varnosti Euro NCAP
1/42
Euro NCAP
Euro NCAP je na svojih zadnjih preizkusih trčenj razbil modele DS3 crossback, kia ceed, mercedes B, mercedes GLE, električno tesla model 3 in škoda scala.

Pri nedovisni organizaciji Euro NCAP so primerjali varnost odraslih potnikov, varnost otrok, pešcev in delovanje ter opremljenost z asistenčnimi sistemi za pomoč vozniku.

Testi varnosti Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Električna tesla model 3 je blestela prav v segmentu asistenčnih sistemov, kjer med drugim preizkušajo samodejno zaviranje pred pešci. Njena skupna ocena, tako kot pri vseh preostalih preizkušenih modelih, je bila maksimalnih pet zvezdic, pri čemer je treba poudariti, da sta kia ceed in DS3 crossback s standardno opremo, ki jo ob nakupu vozila dobi kupec, prejela le oceno štiri zvezdice, ob doplačilu za posamezne sisteme pa zagotavljata varnost petih zvezdic.

Testi varnosti Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Testne lutke Zmagovalci Avto EuroNCAP izbral najbolj varne avte po kategorijah

Tesla je na področju asistenčnih sistemov dosegla kar 94 odstotkov najvišje ocene, na primer veliki Mercedesov SUV je bil drugi najboljši na tem področju z 78 odstotki. 94 odstotkov je tudi najboljša ocena, ki jo je za ta razred prejel katerikoli od modelov vozil preskušanih po najnovejšem protokolu Euro NCAP.

Testi varnosti Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Električni avto je za varnost odraslih prejel 96 odstotkov ocene, za varnost otrok 86 odstotkov, še najslabše se je odrezal na področju varnosti pešcev, kjer je dosegel 74 odstotkov najvišje možne ocene.

Fiat punto (letnik 2005) na testih EuroNCAP EuroNCAP Avto EuroNCAP podelil 0 zvezdic za varnost priljubljenemu avtomobilu med Slovenci

Zanimiva je tudi primerjava, kako se je izboljšala varnost kompaktnih vozil v primerjavi z velikimi vozili. Euro NCAP je preizkušal kar dva Mercedesova modela, družinskega kompaktnega enoprostorca razred B in prestižni SUV GLE. Na področju zaščite odraslih potnikov se je bolje odrezal SUV (96 proti 91 odstotkov točk), na področju zaščite otrok in pešcev sta prejela povsem enaki oceni (90 oziroma 78 odstotkov ocene), na področju asistenčnih sistemov pa je bil malenkost bolje ocenjen GLE (78 proti 75 odstotkov vseh točk).

Testi varnosti Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Tesla model 3 Avto Najbolj brutalni tesla 3 bo zašibil kolena hitrim nemcem

Izpostaviti velja tudi škodo scalo, ki na neki način najavlja tudi novega golfa, s katerim bo tekmovala v istem razredu. Češka kombilimuzina je blestela pri zaščiti odraslih potnikov, saj je bila s 97 odstotki vseh možnih točk ocenjena najbolje, v primerjavi s premijskimi znamkami se je enakovredno kosala tudi na področju zaščite otrok (87 odstotkov ocene), zaščite pešcev (81 odstotkov ocene) in na področju opremljenosti ter delovanja asistenčnih sistemov (76 odstotkov opreme).

Testi varnosti Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Tesla model 3 Avto Toliko bo v evrih stal tesla model 3

"Odlično je, da so rezultati dobri. Naši testi so vse bolj zahtevni, avtomobili pa še vseeno prejemajo zelo dobre ali pa odlične ocene. To pomeni, da kupci dobivajo vse varnejša vozila, izbira najbolj varnih avtomobilov pa je velika," je po zadnjih testiranjih trčenj poudaril generalni sekretar neodvisnega konzorcija EUro NCAP Michiel van Ratingen in že zdaj najavil novosti za prihodnje leto: "Naslednje leto bodo spet zaostrili pogoje. Predvsem na področju sistemov za pomoč vozniku med vožnjo. Pričakujete lahko povsem nov test čelnega trčenja, več pozornosti bomo namenili trkom z boka. Z novimi testi bodo ceste še bolj varne."

Komentarjev 2
  • Rdečivrag 12:36 05.julij 2019.

    Glede na cenovne razlike med avti, sta dejansko v smislu varnosti glede na ceno daleč najboljša Škoda in Kija.

  • NeAnonimni 10:11 04.julij 2019.

    Če ima avto 4 zvezdice samo zato, ker nima vseh modernih asistenc, je to odličen avto.