Avto
3006 ogledov

Najbolj brutalni tesla 3 bo zašibil kolena hitrim nemcem

Tesla model 3 Tesla
Tesla je napovedal ubijalca oznake M3.

Elon Musk je čez vikend razburil domišljijo z napovedjo najbolj močnega modela 3. Kot je ustanovitelj razkril prek Twitterja, pri Tesli pripravljajo zelo športno različico svoje manjše limuzine, v katero bodo po zgledu najmočnejših sester S vgradili dvojni električni motor. 

Model 3 bo tako gnan na vsa štiri kolesa, posebno pozornost pa obljubljajo legi na cesti. Dodatni motor oziroma štirikolesni pogon bo v ZDA stal dodatnih pet tisoč dolarjev, takšen model 3 pa o do 97 km/h pospešil že po 4,5 sekunde in dosegel najvišjo hitrost 225 km/h.

Elon Musk Facebook Svet To je naredil Elon Musk, ko je spoznal, da ima Facebook profil

Krona vsega bo posebna "performance" izvedenka, ki bo, kot se je Musk pohvalil, "na pisti uničila kateregakoli tekmeca." Več kot očitna vojna napoved BMW M3, audiju RS3 ali mercedesu C AMG.

Musk je v neposredni primerjavi z BMW M3 dejal, da bo njegov avto še za 15 odstotkov hitrejši in bolj vodljiv od čislanega nemca.

Do 97 km/h bo z najmočnejšo teslino trojko minilo le 3,5 sekunde, končna hitrost pa bo "nemških" 250 km/h. Doseg z enim polnjenjem bo ostal isti kot pri običajnem modelu, torej 500 kilometrov. Kakšno baterijo bodo vgrajevali ali kakšno skupno moč lahko pričakujemo, Musk ni razkril. Bo pa performance različica več kot dvakrat dražja od vstopnega model 3, ameriška cena se bo začela pri dobrih 66 tisoč evrih (78.000 dolarjev). kar je Muskovih besedah podobno kot stane M3, le da bo model 3 za to ceno že polno opremljen. Le za avtopilota bo potrebno doplačati. 

Tesla model 3 Avto BMW inštruktor je preizkusil teslo 3 in ni mogel verjeti

Ustavili proizvodnjo in okrepili delnico

Vest prihaja v dneh, ko so pri Tesli napovedali nekajdnevno popolno ustavitev proizvodnje modela 3, da bi lahko odpravili težave v proizvodnji, ki hromijo zvišanje števila dnevno proizvedenih avtomobil na nivoje, kot jih je vehementno obljubljal Musk.

Še ena dobra vest za turbulentno delnico Tesle je bila novica, da znani vlagatelj George Soros nedavno kupil za 29 milijonov evrov Teslinih obveznic. Vplivni sklad T. Rowe Price (letni prihodek prek 3,5 milijarde evrov) pa je v zadnjem času potrojil delež delnic in sedaj v lastniškem deležu zaostajajo le še za ustanoviteljem Elonom Muskom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dejvid 11:34 22.maj 2018.

    Najprej naj dobavi tisto, kar je obljubil lani in predlani. Tesle 3 še ne vidim na cestah, čakalno vrsto pa. Pravljice in predstavitve zna delat vsak.

  • Snežinko 20:10 21.maj 2018.

    Kakšna konkurenca neki! Doseg 500 km ne verjamejo niti 3-letni otroci, kaj šele odrasli, predvsem ob pospeških 4.5s do 225 - v takem primeru bo konec veselja po nekaj 10 km, seveda bo pol od tega pospešek KREPKO manjši, ker ...prikaži več ga bo elektronika ob napol prazni bateriji zmanjšala. M3 se nima česa bati, brez skrbi.

  • NeAnonimni 10:43 21.maj 2018.

    Kar George Soros kupi, to on tudi zastrupi.