Avto
1816 ogledov

Koenigsegg besen, ker so mu avto ocenili na le 2 milijona evrov

Avkcija superšportnih avtov Bonhams
Cenilci nimajo pojma, zakaj nas ni nihče poklical, benti proizvajalec najhitrejših avtov na svetu.

Cristian von Koenigsegg se je nenavadno ostro odzval na avkcijo dražbene hiše Bonhams. Avkcija, ki se bo odvijala septembra, je že sama po sebi zgodovinska, saj bodo lahko potencialni kupci na enem mestu zbirali med izredno prestižnimi avtomobili: ultraredki koenigsegg one:1, ferrari laferrari, lamborgini veneno roadster, mclaren P1, bugatti veyron, aston martin one-77 ...

Lastnik vseh teh avtov je bil Teodoro Nguema Obiang Mangue, sin diktatorja Ekvatorialne Gvineje. Švicarske oblasti so avtomobile zasegle leta 2016, skupaj še z različnimi nepremičninami in drugim premoženjem zaradi obsežne francoske preiskave o zlorabi državnih sredstev. Bogati sinko je bil leta 2017 tudi obsojen.

In v čem je problem koenigsegga one:1?

Švedi so izdelali le sedem primerkov tega "megavatnega" avta, vključno s prototipom. Gre za posebno izvedenko modela agera, ki pa je zaradi številnih rešitev izjemno lahek, a hkrati močan. Od tod tudi njegovo ime - ena konjska moč poganja en kilogram mase. Ima 1.360 konjskih moči (1.000 kW) in tehta 1.360 kilogramov. 

Cristian von Koenigsegg je prepričan, da so cenilci dražbene hiše Bonhams storili veliko napako, ker so avto, s katerim je bilo prevoženih le okoli 500 kilometrov, ocenili na le med 1,5 in 2 milijona evrov. Koenigsegg trdi, da ima dokaze, kako je ta avto prodal za dvakrat več od najvišje ocenjene vrednosti, torej za štiri milijone evrov. Lastnik butične švedske znamke je šel tako daleč, da je pripravljen Bonhamsu takoj izplačati več kot dva milijona, samo da mu vrnejo one:1, a so ga pri Bonhamsu zavrnili, oceno vrednosti pa pustili nespremenjeno.

Koenigsegg agera one:1 | Avtor: Koenigsegg Koenigsegg

V neobičajno ostrem zapisu na blogu je zato Koenigsegg dražitelje Bonhamsa označil za lene nepoznavalce, ki da nočejo prisluhniti dejstvom, hkrati pa da nočejo pojasniti niti, zakaj so postavili tako nizko ceno. Švedska jeza je razumljiva, saj Koenigsegg noče, da bi na tak način upadla vrednost njegovih superavtomobilov. Njihova celotna proizvodnja je omejena na le nekaj deset primerkov na leto in je razprodana daleč vnaprej.

Zadnji rabljeni koenigsegg one:1, ki je menjal lastnika, je bil tudi zato prodan kar za 6,2 milijona evrov.

Znamka Koenigsegg je z modelom agera RS in 447 km/h uradni nosilec naziva najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.