Avto
9342 ogledov

Koenigsegg agera RS je najhitrejši avto na svetu

Koenigsegg agera RS
1/4
Koenigsegg
Koenigsegg Agera RS je novi najhitrejši serijski avto na svetu! Padel je sedem let star rekord Bugattija.

Koenigsegg je znova uprizoril lekcijo in pol! Po ravnini puščave v ameriški zvezni državi Nevada so minulo soboto zapodili agero RS in dosegli povprečno hitrost kar 447 km/h (227,9 milj na uro). Povprečno zato, ker je agera RS s tovarniškim testnim voznikom Niklasom Lijom po isti 17-kilometrski ravnini v skladu s pravili drvela v obe smeri, s čimer se je izničil vpliv naklona in vetra. V eno smer je Lilja drvel pri kar 458 km/h, v nasprotno pa s 436 km/h. Podatke je neodvisno od merilnika avtomobila beležila Racelogic naprava. Dosežek mora biti še uradno overovljen s strani Guinnessove knjige rekordov, a to ne bi smelo trajati prav dolgo. 

AMZS spa Avto 30 bralcev skupaj z AMZS vabimo na ekskluzivni dogodek

Rekord ni padel na kakšni zaprti pisti, temveč kar na čisto navadni cesti, ki so jo za potrebe švedskega proizvajalca oblasti za vikend zaprle za promet. A so pretiravali s trajanjem zapore, saj je rekord padel že prvi dan testiranj.

Koenigsegg agera RS | Avtor: Koenigsegg Koenigsegg
447 km/h pomeni, da je agera RS med serijskimi avtomobili za 16 kilometrov na uro presegel rekord, ki ga je do danes nosil bugatti veyron. Njegov rekord je bil postavljen že leta 2010. Sicer je ameriški hennessey venom GT leta 2014 divjal pri 435 km/h, a le v eno smer, zato rekorda uradno niso priznali.

Švedi so v soboto potolkli še en, zelo svež rekord 0-400-0 km/h, saj je agera RS pospešila in zavrla v organe trgajočih 33,87 sekund. Agera je šele pred nekaj tedni v Belgiji dosegla rekord pri 37,28 sekunde, s čimer so takrat pošteno osmešili novega bugatti chirona, ki je isti manever opravil v 42 sekundah in bil nekaj dni na dosežek zelo ponosen. Švedi so za podiranje takratnega in novih dveh rekordov uporabili en in isti avto, ki je že v lasti ameriškega lastnika.

Koenigsegg agera RS Avto Oprosti bugatti, ampak nekdo je hitrejši!

Agera s 5,0-litrskim V8 zmore za dobrih 1.300 kilogramov mase ponuditi moč kar 1.000 kW (1.359 KM). Agera RS bo sicer omejena na 25 izdelanih primerkov, vsak stane vsaj dva milijona evrov.

Tekma za najhitrejšega med najnovejšo generacijo hiperavtov pa se je šele dobro začela. Novi bugatti chiron trdi, da zmore hitrosti celo prek 490 km/h, a mora Michelin najprej zagotoviti ustrezno zmogljive pnevmatike. Naslednik ameriškega venoma GT, model venom F5, pa zagotavlja, da lahko presega 480 km/h. A morajo gobezdavi Američani to trditev še dokazati. 

Koenigsegg pa ima v garaži že novo orožje - model regera, ki naj bi bila še hitrejša od agere RS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ledena 16:01 06.november 2017.

    Joooooj,ti bi mene imelo.Po moje noro dober obcutek,hitrost,adrenalin,zvok motorja,....