Avto > Kombinirana
3057 ogledov

Črni oblaki tudi nad švedsko Scanio

Scania Scania
Švedski proizvajalec tovornih vozil Scania rešuje težave z bolečimi rezi.

Švedski proizvajalec tovornih vozil Scania, ki lastniško tako kot proizvajalec MAN spada pod koncern Volkswagen, bo zaradi negativnih vplivov pandemije covida-19 na gospodarstvo po svetu ukinil 5.000 delovnih mest, so potrdili v podjetju. Scania je sicer v drugem četrtletju zabeležila 38-odstotni padec prihodkov.

Scania spada med veliko peterico največjih evropskih proizvajalcev tovornjakov in je v svetu tovornjakarjev znana kot edina tovarna, ki je kljub zaostrenim razmeram v svoji ponudbi ohranila znameniti V8 agregat.  V primerjavi z ostalimi znamkami ima status premijskega tovornjaka, v katerem je zelo dobro poskrbljeno tudi za udobje voznika.

"Da bi zagotovili nadaljnjo dobičkonosnost Scanie, moramo prilagoditi strukturo stroškov družbe," je ob napovedi ukinitve delovnih mest dejal izvršni direktor in predsednik podjetja Henrik Henriksson.

Potrdil je junijske napovedi, da se Scania trenutno pripravlja na ukinitev 5000 delovnih mest po vsem svetu, kar predstavlja 10 odstotkov zaposlenih.

Industrija tovornjakov je podobno kot avtomobilska ravno pred intenzivnim ciklusom velikanskih vlaganj v naslednjo generacijo tovornih vozil, saj bodo na tem področju začele veljati nekatere bistvene spremembe, ne le glede učinkovitosti temveč tudi glede varnosti . Evropski tovornjaki bodo tako v skladu z direktivo EU čez nekaj let imeli precej bolj zašiljeno podobo v primerjavi z današnjimi kockastimi kabinami.

Negotovi obeti tudi za v prihodnje

Proizvajalec je v prvi polovici leta dostavil 41 odstotkov manj tovornih vozil kot v enakem lanskem obdobju, povzemanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Sedež podjetja je na Švedskem, proizvodne enote pa imajo tudi na Nizozemskem, v Franciji, Braziliji in na Tajskem.

"Če se ozremo v prihodnost, je situacija še vedno zelo negotova. Dolgo časa bo trajalo, da se povpraševanje vrne na predkrizno raven," dodaja Henriksson.

V drugem četrtletju je sicer podjetje zabeležilo 25,4 milijarde kron (2,5 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 38 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, čista izguba pa je znašala 544 milijonov kron.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.