Avto > Kombinirana
2289 ogledov

Očitno je to prava tehnologija za varovanje šibkih

MAN vzvratne kamere MAN
Digitalna ogledala postajajo hit med tovornjaki.

Že pred petimi leti je Mercedes-Benz začel kupcem tovornjakov ponujati digitalna ogledala, ko dogajanje na bokih vozila spremlja kamera. Sliko dogajanja voznik vidi pred dveh zaslonov pri levem in desnem stebričku.

Sistem je sposoben opozoriti voznika, če se v potencialnem mrtvem kotu nahaja na primer kolesar ali pešec, kar je zelo dobrodošlo predvsem v urbanem okolju. 

Od letošnjega leta so sistem še nadgradili, tako da je asistenčni sistem po novem sposoben tudi samodejnega zaviranja. Pri Mercedes-Benzu ugotavljajo, da je sistem, ki nadomešča klasična vzvratna ogledala, velika uspešnica. V Nemčiji ali Švici tako že več kot 85 odstotkov vseh novih modelov actrosa prodajo s pomočnikom za stransko zaščito. 

Ker je kamera delno vrtljiva, se giblje skupaj s prikolico in ima voznik v nasprotju s fiksnimi ogledali pregled nad okolico tudi v ostrih zavojih.

MAN vzvratne kamere | Avtor: MAN MAN

Zdaj podobno tehnologijo uvajajo še pri proizvajalcu MAN. S prenovo svoje palete TG so tudi sami ponudili digitalna ogledala s pomočnikom za mrtve kote. Dodatna kamera je namenjena tudi pregledu dogajanja neposredno pred vozilom. Sliko si lahko voznik prilagaja, vidi pa jo lahko tudi na sredinskem zaslonu.

Nezanemarljiva prednost kamer namesto ogledal je efekt varčevanja, saj zaradi manjšega upora lahko na dolgi rok vozila prihranijo odstotek ali celo več goriva, kar v prevozniškem poslu pomeni veliko denarja. Pri MAN izpostavljajo tudi oblikovni vpliv na izgled tovornjaka.

Takšne ali drugačne asistente za mrtve kote ponujajo že tudi drugi proizvajalci tovornjakov, a za zdaj sta na kombinacijo z digitalnimi ogledali prešla le nemška velikana. V skladu s smernicami EU bodo sicer morali biti novi tovornjaki v nekaj letih standardno opremljeni s tehnologijo za zaznavo mrtvih kotov.

Kolesarska združenja so po navedbah Automobilwoche zadovoljna, da se na področju stikov med tovornjaki oziroma avtobusi in šibkejšimi udeleženci končno dogajajo premiki in bo mogoče številne nesreče med nepreglednimi vozili in šibkejšimi udeleženci tudi preprečiti.

MAN vzvratne kamere | Avtor: MAN MAN
MAN vzvratne kamere | Avtor: MAN MAN
MAN vzvratne kamere | Avtor: MAN MAN

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.