Avto > Kombinirana
3429 ogledov

Pametno ogledalo dobra novica za pešce in kolesarje

Fordovo digitalno ogledalo za dostavna vozila Ford
Ford je predstavil pametno ogledalo, ki voznikom kombijev pomaga, da vidijo kolesarje, pešce in druga vozila za sabo.

Pri Fordu pravijo, da se veliko voznikov dostavnih vozil zanaša na zunanji vzvratni ogledali, saj notranje ogledalo ne pomaga prav veliko, ko je za vami predelna stena ali tovor. 

Zato so predstavili "pametno ogledalo". Ta novi sistem je videti tako kot običajno notranje ogledalo, a je dejansko zaslon z visoko ločljivostjo, ki jasno prikazuje panoramski pregled območja za vozilom. Tako vozniku pomaga opaziti kolesarje, pešce in druga vozila za sabo, tudi če so zadnja vrata brez oken ali pregled ovira predelna stena.

ford, ford transit, lgv, lahka gospodarska vozila, fort transit connect, ford transit custom, ford transit courier | Avtor: Ford Ford

VW passat Euro NCAP boljši twingo ali smart? Avto Euro NCAP razkril tudi črno ovco

Notranje ogledalo s popolnim zaslonom sproti prikazuje sliko, ki jo zajema kamera na zadnjem delu dostavnega vozila, s samodejnim nadzorom osvetljenosti pa omogoča optimalno vidljivost podnevi in ponoči. Vidno polje sistema je dvakrat širše od običajnega vzvratnega ogledala. To vozniku pomaga, da se bolje zaveda svoje okolice, na primer pri bližanju krožišču, spreminjanju voznih pasov ali preverjanju pred vključevanjem v promet ali zavijanjem na stransko ulico.

Renault Trafic Avto Si predstavljate, da bi delali kar med vožnjo?

Primeren za naknadno vgradnjo

 Fordov sistem je še posebej koristen za voznike, ki skrbijo za dostavo in se morajo pogosto ustavljati na mestnih ulicah, kjer je še večja verjetnost ‘srečanja’ s kolesarji, pešci in uporabniki električnih skirojev. Ranljivi udeleženci v prometu so leta 2019 predstavljali 70 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč v evropskih urbanih okoljih.

ford, ford transit, lgv, lahka gospodarska vozila, fort transit connect, ford transit custom, ford transit courier | Avtor: Ford Ford

Ford transit Dostava Avto Transita prilagodili novi stvarnosti pri dostavi

Pri Fordu tudi menijo, da bo novo ogledalo koristilo podjetjem, saj se bodo zmanjšali stroški za draga popravila poškodb, to pa bo lahko prispevalo tudi k znižanju zavarovalniških premij. 

Ford Mondeo Hybrid Po 29 letih Avto Uradno: Ford po 29 letih končuje proizvodnjo priljubljenega modela
 
Ogledalo je zdaj na voljo za dostavna vozila transit in transit custom, ki so opremljena z zadnjimi vrati brez oken. Vsak Fordov trgovec lahko naroči in vgradi sistem, ki je združljiv z modeli transita, izdelanimi od leta 2014, in transita custom, izdelanimi od leta 2012 naprej.
 
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:08 31.marec 2021.

    Ni problem v samih avtomobilih, problem je človek za volanom. Predvsem vozniki kombijev so arogantni,izsiljujejo in na splošno se jim hebe za cel svet!!!