Avto
58 ogledov

Euro NCAP razkril tudi črno ovco

VW passat Euro NCAP
1/17
Euro NCAP
Kar 12 avtomobilov so pri Euro NCAP razbili v zadnji seriji preizkusov, med drugim tudi prvega porscheja v zgodovini. Podelili so tudi oceno zgolj treh zvezdic, test je dal tudi odgovor na vprašanje, ali je smart forfour varnejši od skoraj identičnega renault twinga.

Število modelov je bilo tokrat eno najbolj množičnih v zadnjem času, varnostni testi pa so pokazali na različno pripravljenost sodobnih avtomobilov pri pasivni in aktivni zaščiti potnikov. Sedem modelov je sicer dobilo vseh pet zvezdic, štirje so se morali zadovoljiti s štirimi, črna ovca z zgolj tremi zvezdicami pa je bil dacia logan MCV. Pri Euro NCAP so še enkrat več poudarili, da je rezultat romuna jasen pokazatelj skromnih ambicij, ki jih znamka že leta kaže na področju varnosti. 

Tokratni testi so prinesli tudi več pomembnih dvobojev ali trobojev znotraj razredov. V ospredju so bili prestižni suvi, med katerimi je bil tudi macan, prvi model znamke Porsche v 17 letni zgodovini Euro NCAP-a. Tako kot tudi lexus NX in bolj ljudski kia sorento je prejel pet zvezdic, vseeno pa vsaj glede varnosti ni mogel zasenčiti land roverja discoveryja sporta, ki je dobesedno blestel in postavil najboljši rezultat tako pri varnosti odraslih potnikov kot pri obnašanju asistenčnih sistemov med vsemi testiranci. 

Med seboj so se udarili tudi VW passat, ford mondeo in subaru outback. Vsi so se zelo izkazali, malenkosti so minimalne le pri zaščiti pešcev in asistenčnih sistemih.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Manjše razočaranje je pripravila opel corsa, saj je prejela le štiri zvezdice, zelo očitna je njena hiba, da nima nekaterih asistenčnih sistemov, ki danes za razred malih avtomobilov niso več nič posebnega, v prvi vrsti sistem za samodejno zaviranje (city AEB). Tudi mini cooper ni dosegel petice, oceno štirih zvezdic je tudi vse, kar je dosegel dvojec smart fortwo/forfour. Zlasti rezultat slednjega je vreden komentarja, saj so pri Daimlerju trdili, da so se zelo posvetili varnosti. A "slovenec" je dosegel celo malenkost slabši rezultat, kot pa renault twingo, s katerim si deli proizvodnji trak v Revozu v Novem mestu.

Komentarjev 2
  • Rdečivrag 08:57 05.december 2014.

    Kako je mogoče, da Sorento nabije v varnosti vsaj dvakrat dražjega Porscheja? Hvala lepa za takšen nemški premium...

  • iravadi 14:02 03.december 2014.

    Dacia zgleda razbita boljše kot pa cela...