Avto > Kombinirana
86186 ogledov

Po novem letu velika sprememba na avtocestah

DARS kolona vrsta tabla gneča avtocesta Saša Despot
Pobuda je že bila dana v preteklosti, a je do sedaj niso realizirali.

"Skupaj z Darsom smo se odločili, da bomo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 ton, v dnevnem času prepovedali prehitevanje," je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. "Prehitevanje bo tovornim vozilom dovoljeno le na odsekih, kjer so trije vozni pasovi."

👉 Skupaj z Darsom smo se odločili, da bomo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim...

Objavil/a Jernej Vrtovec dne Petek, 06. november 2020

Pobude za prehitevanje tovornjakov na avtocestah so bile v preteklosti že večkrat predstavljene, a niso bile nikoli realizirane. Takšno pobudo je denimo v začetku leta na ministrstvo, ki ga je takrat vodila še Alenka Bratušek, naslovil poslanec SD Matjaž Han. Z njo je želel doseči, da bi se na avtocestah povečala varnost, pa tudi pretočnost in urejenost prometa. Prav tako naj bi se na ta način zmanjšali izpusti ogljikovega dioksida, manjše pa naj bi bilo tudi uničevanje cest. Omejili pa bi tudi navado tovornjakarjev, ki se je razpasla v zadnjih letih, da na prehitevalnem pasu vozniki vztrajajo tudi več kilometrov.

Prehitevanje tovornjakov Napoved Avto Tovornjakom želijo prepovedati prehitevanje

Podrobnosti zdajšnjega predloga niso znane, prav tako ne, zakaj se za omejitev niso odločili na vseh avtocestah. 

Tovornjaki lahko zdaj prehitevajo tam, kjer ni prepovedano

Po trenutni ureditvi smejo tovornjaki prehitevati na avtocestah in hitrih cestah tam, kjer to ni prepovedano s prometno signalizacijo. Zagrožena globa za kršitelje znaša 300 evrov, medtem ko je v sosednji Italiji mnogo višja - prekrškarji morajo po besedah Hana za nedovoljeno prehitevanje plačati kar 5000 evrov, kazen za podjetja pa je še desetkrat višja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Žurnalček 17:25 13.november 2020.

    Vsakemu kamionu, ki mi je vzel čas in hitrost sem po koncu njegovega prehitevanja zapeljal pred njega in spustil nogo z gasa.

  • Žurnalček 17:23 13.november 2020.

    Kamioni imajo limitirane motorje in vsi lahko vozijo 100 . Nekateri pa lahko vozijo 102 in začnejo prehitevanje , ki traja od Vrhnike do Brezovce ! Kamion ne pridobi s prehitevanjem ničesar od LJ-KP mogoče 1 km , s tem, ...prikaži več da pa vzame hitrost in čas 1000 vozilom za njim !

  • Žurnalček 17:15 13.november 2020.

    Bravo in končno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!