Avto
7966 ogledov

Tovornjakom želijo prepovedati prehitevanje

Prehitevanje tovornjakov Profimedia
Prepričani so, da bi se pretočnost prometa povečala.

Matjaž Han, poslanec Socialnih demokratov, je na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, naslovil poslansko pobudo, v kateri predlaga sprejem generalne prepovedi prehitevanja tovornjakov s skupno težo nad 7,7 ton po slovenskih avtocestah. 

"S pobudo želi Han doseči povečanje varnosti na avtocestah, pa tudi večjo prometno urejenost in pretočnost prometa," so zapisali pri SD. 

Zastoj na avtocesti Ukrepi Slovenija Zmanjšanje zastojev v konicah: Višja cestnina za tovornjake?

Navajajo, da bi se v poletni sezoni, ko na prometnih odsekih državo prečka prek 150 tisoč vozil na dan, ob poostrenem nadzoru in prepovedi prehitevanja tovornjakov po avtocestah zagotovo povečala pretočnost prometa, zmanjšali bi se izpusti ogljikovega dioksida, manjše pa bi bilo tudi uničevanje cest. Dodajajo, da tudi v drugih evropskih državah to prakso vse bolj širijo.

Nomago Slovenija Na teh odsekih so uvedli direktne linije

Tam, kjer ni znakov, lahko prehitevajo

Po trenutni ureditvi smejo tovornjaki prehitevati na avtocestah in hitrih cestah tam, kjer to ni prepovedano s prometno signalizacijo. Zagrožena globa za kršitelje znaša 300 evrov, medtem ko je v sosednji Italiji mnogo višja - prekrškarji morajo po besedah Hana za nedovoljeno prehitevanje plačati kar 5000 evrov, kazen za podjetja pa je še desetkrat višja. 

Prehitevanje tovornjakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem navaja besede inštruktorja varne vožnje Braneta Küzmiča, ki je za medije povedal, da se je v zadnjih letih precej razpasla navada, da na prehitevalnem pasu vozniki tovornih vozil vztrjajo več kilometrov. Policisti so pred štirimi leti ugotovili 530 tovrstnih kršitvah, danes pa jih je po oceni Hana verjetno še precej več.

Dars rampa za čiščenje snega in ledu Avto Odslej konec izgovorov za tovornjakarje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • john87 20:14 16.januar 2020.

    Ales kaj si kaksen prevoznik, ves jezen izkoriscas najbrz uvozeno delovno silo ala bosna za 500€ na mesec. Tovornjaki so tako velik problem pri nas ker smo dejansko ozko grlo celoevropskega tranzita... Samo poglej, da je vec tovornjakov od avtomobilov ...prikaži več na cesti, treba omejiti marsikaj drugega a slovenija tako mastno sluzi s tem da je to naverjetno...

  • d5c59a004381a06e940742983a02874805881f84 07:33 16.januar 2020.

    Edino pravilno. Potrebna pa sta še dva ukrepa: predpisana minimalna varnostna razdalja med tovornjaki in omejitev hitrosti za tovornjake. S temi tremi ukrepi bi drastično zmanjšali število nesreč tovornjakov. Pretočnost tovornjakov pa bi se celo povečala.

  • kuki11 19:50 15.januar 2020.

    Končno......., ko se kamionar nameni prehiteti drug tovornjak, vklopi smernik in na levo, sploh ni pomembno, če je kdo na levem pasu in zaradi tega zavira iz 140 na 90..