Avto > Kombinirana
988 ogledov

Slovenija uvaja papirologijo brez papirologije

E-CMR elektronski tovorni list Mediaspeed/MZI
Iz naše države je prvič odpotovalo blago, ne da bi bil potreben list papirja. Prednosti je ogromno.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so povedali, da je bil uspešno izveden prevoz z uporabo elektronskega tovornega lista (e-CMR) iz Slovenije v Turčijo.

Naše ministrstvo si prizadeva za čimprejšnjo implementacijo elektronskega tovornega lista (e-CMR) v praksi. Že maja 2017  je bila v DZ v slovenski pravni red sprejeta posodobljena konvencija o mednarodnem cestnem prevozu blaga, zdaj pa že nekaj časa potekajo različne dejavnosti za promocijo in spodbujanje uporabe elektronskih dokumentov.

Med drugim je Slovenija aktivna tudi v okviru delovne Združenih narodov za cestni promet, ki pripravlja posebni dokument za implementacijo e-CMR, ter se zavzema za izvajanje pilotnih prevozov na podlagi e-CMR z drugimi državami.

Februarja 2019 je bil izveden prvi pilotni prevoz s Hrvaško, a je šlo za omejen obseg, saj Hrvaška še ni podpisnica e-CMR dodatnega protokola. 

11. novembra 2020 pa je bil v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Slovenskim logističnim združenjem ter nadzornimi organi (Finančna uprava RS, Inšpektorat RS za infrastrukturo, Policija) izveden pilotni prevoz s praktično uporabo e-CMR med Slovenijo in Turčijo v širšem obsegu, saj je bil izveden v državo, ki je že ratificirala e-CMR dodatni protokol. Poleg tega so bili na podlagi pobude MZI vključeni vsi trije nadzorni organi (FURS, IRSI in Policija).

E-CMR elektronski tovorni list | Avtor: Mediaspeed/MZI Mediaspeed/MZI

Kako poteka "papirologija" po novem

Na odpremnem kraju (podjetje Henkel - Maribor) je bil izdan e-CMR. Najprej je bila na odpremni točki izvedena demonstracijska elektronska kontrola uporabe e-CMR s strani FURS in IRSI.

Na mejnem prehodu Gruškovje je spotoma mobilna enota FURS vnovič izvedla demonstrativno kontrolo uporabe e-CMR. Po izvedeni kontroli je tovorno vozilo slovenskega prevoznika F.A. Maik Global Logistics nadaljevalo pot proti Carigradu, kjer je bila prevozna operacija 13.11.2020 uspešno elektronsko zaključena. Z "novim" načinom kontrole  preko e-CMR se je na omenjenem mejnem prehodu seznanila tudi Policija.

Prednosti e-CMR

Gre za izredno pomemben korak pri digitalizaciji na področju cestnih prevozov. Uporaba elektronskih dokumentov pa je še posebej pomembna v času pandemije COVID-19, saj omogoča popolnoma brezstično poslovanje.

Avtoprevozniki bodo imeli zaradi uporabe e-CMR nižje stroške poslovanja, hitreje bodo lahko izdajali račune in imeli manj napak pri dostavi in ​​prejemu blaga, sporočajo iz MZI.

Nadzornim organom bo takšno brezpapirno poslovanje omogočilo hitrejše administrativne postopke, večjo preglednost in natančnost podatkov ter učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga. Pošiljke se bodo lahko spremljale sproti, dostop do informacij in dokazilo o prevzemu in dostavi pošiljke pa se bo lahko izvajalo v realnem času.

Slovenija se tako lahko pohvali, da je med bolj aktivnimi državami pri demonstraciji uporabe e-CMR v praksi. V prihodnje bodo tovrstne prevoze izvajali tudi z drugimi državami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:31 17.november 2020.

    pa to je revolucija ... komaj čakam spomenik izumitelju tega sistema ... aja , sej spomenike postavlajo samo komunistom ... eh nič ne bo iz tega