Avto > Kombinirana
5247 ogledov

Toyota bo k nam pripeljala športni poltovornjak

Toyota hilux GR sport
1/9
Toyota
Toyota je predstavila hilux GR sport, ki je nastal na podlagi uspehov iz sveta relija. V Slovenijo prihaja poleti 2022.

Toyotin poltovornjak Hilux velja za eno od legenda relija Dakar. Uspehi, tudi zmaga na omenjeni ekstremni preizkušnji, so bili navdih za ekipo Toyota Gazoo Racing za nastanek različice hilux GR sport, ki predstavlja vrh ponudbe tega mogočnega poltovornjaka. 

Zasnovan je za uporabnike, ki prisegajo na aktiven življenjski slog. To je idealno vozilo za pustolovska potovanja in športne aktivnosti. Pri novi različici so še dodatno izboljšali vzmetenje in na ta način povečali nadzor, odzivnost in občutek oprijema. Poleg tega so ga naredili še bolj atraktivnega videza.

Toyota hilux GR sport | Avtor: Toyota Toyota

Toyota hilux Test Avto Hilux ne filozofira temveč dela

Vozilo je opremljeno s samodejnim diferencialom in aktivnim nadzorom zdrsa. Občutno sta bila izboljšana tudi vodljivost in udobje pri vožnji po običajni cesti, hkrati pa so zmanjšali tudi raven hrupa in vibracij.

Zakaj je poseben?

Ključna značilnost nadgrajenega sistema vzmetenja je uvedba novih enocevnih blažilnikov in novih sprednjih vzmeti. Enocevna zasnova ustvarja večjo površino bata za boljše dušenje s hitrejšim odzivom in boljšim odvajanjem toplote. Prav tako pomaga ohranjati kakovost delovanja olja pri vožnji v težkih razmerah.

Toyota hilux GR sport | Avtor: Toyota Toyota

Toyota hilux invincible Avto Kako iti z avtom na teren in pustiti lastnika traktorja pri miru

Sprednje vijačne vzmeti so utrjene in so kot novi amortizerji pobarvani v značilno rdečo barvo, s katero poudarjajo poseben značaj različice GR sport. Te spremembe še nadgrajujejo posodobitve vzmetenja, za katero so bile že predhodno zasnovane prenovljene zadnje listnate vzmeti in nove puše.

V primerjavi s standardnim hiluxom te spremembe omogočajo izboljšave pri krmiljenju ter ustvarjajo pomirjujoči občutek pri nagibanju in oprijemu, so zapisali pri Toyoti.

Toyota hilux GR sport | Avtor: Toyota Toyota

Nove nastavitve prispevajo tudi k udobju vožnje. Poleg tega pa ponujajo hitrejši odziv na visokofrekvenčne vibracije in omogočajo boljše dušenje vibracij, kar se odraža v boljšem nadzoru gibanja karoserije.

Za seboj lahko vleče zelo težko prikolico

Različico hilux GR sport poganja 2,8-litrski motor, ki je bil predstavljen pri posodobitvi Hiluxa leta 2020. Ponuja 204 konjskih moči (150 kW) in 500 Nm navora ter sodeluje s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Ekskluzivna različica z dvojno kabino ohranja velike tovorne zmogljivosti. Nosilnost vozila znaša eno tono, poleg tega pa lahko vleče tudi 3,5 tone težko prikolico.

Toyota hilux GR sport | Avtor: Toyota Toyota

toyota hilux Avto Hilux že drugič prenovljen

Posebnosti so tudi v dizajnu. Črna sprednja maska je namesto z emblemom znamke opremljena z izpisanim imenom Toyota, s čimer se poklanja četrti generaciji hiluxa iz zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sprednja zasnova je poudarjena tudi z novimi, večjimi obrobami sprednjih meglenk. 17-palčna aluminijasta platišča so v kontrastni črni barvi ter so opremljena s pnevmatikami za vse terene. Črna tematika se prenaša tudi na ohišje vratnih ogledal, stranskih stopnice, blatnike in ročaj prtljažnih vrat. Amortizerji v rdeči barvi pa ustvarjajo atraktiven kontrast. Na voljo je tudi diskretna oznaka GR sport.

Toyota hilux GR sport | Avtor: Toyota Toyota

toyota hilux Prva vožnja Avto Toyotin poltovornjak pognali tja, kamor plezajo slovenski vojaški oklepniki

V kabini so novi športni sprednji sedeži oblečeni v kombinacijo črnega usnja in semiša z rdečimi kontrastnimi šivi. Zaščitni znak GR sport je prikazan na naslonih sedežev, preprogah, gumbu za zagon motorja in na animaciji informacijskega zaslona. Voznik lahko menjalnik upravlja tudi s posebnimi ročicami, ki so nameščene za volanom. Dodali so tudi aluminijaste športne stopalke. Posebni karbonski dekorativni elementi in modra osvetlitev oblog vrat dodatno poudarjajo športno zasnovo vozila.

Opremljen je tudi z žarometi LED, kombiniranimi lučmi, pametnim vstopom in zagonom s pritiskom na gumb, dvopodročno klimatsko napravo, pomočjo pri spustu in samodejnim diferencialom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.