Avto
8024 ogledov

Konec opominjanja lastnikov dizlov

Dizel
Stuttgart je prvo nemško mesto z obsežnejšo prepovedjo vožnje dizelskih avtomobilov.

Vozilom z motorji s standardom izpustov euro 4 ali manj je odslej vožnja po mestnem središču prepovedana. Prepoved zadeva več kot 70.000 vozil, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za prebivalce Stuttgarta do 1. aprila še velja prehodno obdobje, veljajo tudi izjeme za nekatere dejavnosti, sicer pa lokalne oblasti in policisti zaenkrat ne napovedujejo strožjega nadzora. Kršitelje bodo vsaj do konca januarja le opominjali, pozneje pa jim grozi globa v višini 80 evrov.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo. Oblasti sumijo, da se je podobnih nečednih prijemov lotilo še več drugih proizvajalcev.

Nemška zvezna dežela Baden-Württemberg je poskusila prepoved vožnje za dizelske avtomobile z do okolja najbolj neprijaznimi motorji preprečiti na sodišču, a neuspešno. Da lahko nemška mesta prepovedo vstop dizelskim avtomobilom, je sicer konec februarja potrdilo zvezno upravno sodišče v nemškem Leipzigu.

72 tisoč voznikov bo moralo razmišljati o alternativi

Stuttgart je sedež avtomobilskih proizvajalcev Audi, Porsche in Mercedes-Benz. Uvedena prepoved bo po besedah tiskovne predstavnice mestnih oblasti prizadela lastnike približno 72.000 avtomobilov iz tega mesta na jugozahodu države in okolice. Pozneje jo nameravajo razširiti še na vozila z motorji s standardom euro 5.

Dizelski avtomobili | Avtor: Epa Epa

Na mizah uradnikov v Stuttgartu se že kopičijo vloge za priznanje izjeme. Prepovedi se želi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaenkrat izogniti že več kot 3600 prebivalcev jugozahodnega nemškega mesta. Kot so pojasnili v tamkajšnji mestni hiši, so jih zaenkrat obravnavali več kot 1500, od teh so izjemo potrdili le približno polovici. Do izjeme naj bi bilo sicer po poročanju dpa potencialno upravičenih okoli 10 odstotkov od približno 72.000 vozil.

Stuttgart je tako prvo mesto v Nemčiji, ki je uvedlo obsežno prepoved vožnje dizelskih avtomobilov. Pred tem se je za podoben ukrep odločil že Hamburg, a ga kritizirajo kot neuspešnega, velja pa le za dve ulici in dopušča številne izjeme.

Stuttgart se že dlje časa sooča z veliko onesnaženostjo zraka. Medtem ko se je onesnaženost z majhnimi delci v zadnjem času zmanjšala, pa vrednosti dušikovega dioksida večinoma občutno presegajo dovoljene vrednosti. Vir dušikovega dioksida so predvsem avtomobili.

Komentarjev 6
  • milan63 11:22 05.januar 2019.

    čestitam nemcem adiji smrduharji

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:24 02.januar 2019.

    ZF ... Mogoče bi pa morali cevi meteorne kanalizacije uporabiti za odvod plinov iz mestnega središča ven...

  • Nfs 18:39 02.januar 2019.

    To je problem večjih mest, kjer je povsod beton in plini se ne morejo nikamor filtrirati le iz ulice v ulico se pretakajo. Co2 pa dizelski motorji v povprečju 10% manj spustijo v ozračje kot bencinci.