Avto
2841 ogledov

Kralj sesalcev ugotovil, da je izdelati dober avto zelo težko

James Dyson Epa
Ena najbolj zanimivih napovedi zadnjih let v svetu avtomobilizma padla v vodo.

James Dyson, ustanovitelj in lastnik znanega svetovnega proizvajalca sesalcev, je vrgel puško v koruzo. V presenetljivem e-sporočilu, ki ga je poslal svojim zaposlenim, je sporočil, da britansko podjetje ustavlja ambiciozen in skoraj tri milijarde evrov vreden projekt izdelave lastnega serijskega električnega avtomobila, prek katerega naj bi uspešno podjetje vstopilo v povsem nove sfere.

S prvotnimi načrti je Dyson zelo razburkal industrijo, še nedavno pa so spustili v javnost številne informacije o avtu. Šlo naj bi za sedemsedežnega križanca z izjemno nizkim težiščem, čeprav bi bila odmaknjenost od tal še vedno 30 centimetrov. Avto naj bi začeli serijsko izdelovati že leta 2021. Proizvodnja naj bi potekala v Singapurju, kar je bila zelo strateška odločitev zaradi bližine Kitajske kot največjega svetovnega trga za EV vozila. Sam razvoj pa bi potekal v Veliki Britaniji, v ta namen naj bi na Otoku celo zgradili posebno testno pisto.

James Dyson Radikalno drugačen Avto Kralj sesalnikov bo predstavil revolucionarno e-vozilo

Dyson patent | Avtor: Dyson Dyson

A ustanovitelj je zdaj v dramatičnem zasuku potegnil kabel iz vtičnice projekta. Kot je zapisal Dyson, so v podjetju navkljub vsem naporom in napredku prišli do točke, ko ne morejo zagotoviti finančne uspešnosti serijskega avtomobila. Povedano drugače - avto, kot so si ga zamislili, bi bil predrag za trg. 

Navkljub navideznemu porazu pa je Dyson zagotovil, da bodo izkušnje in novo znanje znali izkoristili pri svojih bodočih baterijskih sesalcih, saj so prišli do nekaj pomembnih razvojnih dognanj na področju baterij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.